Aan het einde van 2019 staan ​​we voor een van de meest kritische gevechten waarmee Joden de afgelopen 75 jaar te maken hebben gehad. De persoon die hierdoor het meest geschokt zou zijn, zou Adolf Hitler zijn, die in een laatste brief schreef dat het enkele eeuwen zou duren voordat het nationale socialisme of antisemitisme zou terugkeren.

Hij zou verbaasd zijn om te horen dat antisemitisme vandaag de dag naar nieuwe hoogten over de hele wereld is gestegen, dat joden zowel links als rechts worden belasterd. Hij zou heel blij zijn om te horen dat wat hij ooit in de Reichstag zei, dat de macht van de Jood zijn geld is, werd bevestigd in het Congres van de Verenigde Staten door congreslid Omar die zei: “Het gaat allemaal om de Benjaminieten, schatje!”

Tragisch genoeg hebben veel kerken, media, academici, in plaats van het Joodse volk te verdedigen, vaak de leiding, waardoor ze antisemitisme mainstreamen.

Maar in tegenstelling tot de jaren 1930, toen het vaak weken, zo niet maanden duurde om een ​​leugen over de Joden te verkopen, kun je nu met een eenvoudige post of tweet in een paar seconden miljoenen over de hele wereld bereiken.

Nog gevaarlijker dan al het bovenstaande is dat in de wereld van vandaag extreem-rechts, extreem-links, islamisten, allemaal bereid zijn hun eigen verschillen opzij te zetten om samen te marcheren onder de vlag: laten we de joden verdwijnen.

Dus, deze Chanoeka, onze donkere wereld vol antisemitisme en haat, heeft een modern wonder nodig, een helder licht. Help ons alsjeblieft het licht aan te steken, de vlam van herinnering en gerechtigheid helder te laten branden, zodat we samen de donkerste hoeken van onze wereld kunnen verlichten.

Rabbi Marvin Hier
Oprichter & decaan
Simon Wiesenthal Center

EN / NL/ עב