Er zijn de laatste tijd tientallen schietpartijen, stenengooien en molotovcocktailaanvallen geweest in de regio.

De regionale raad van Samaria heeft opgeroepen tot een “Operatie Defensief Schild 2” in de nasleep van de schietpartij waarbij Meir Tamari dinsdag werd gedood in de buurt van de Joodse gemeenschap van Hermesh.

Tamari, 32 jaar, laat zijn vrouw Tal en twee kinderen, Alma, 3 jaar, en Yahav, 1 jaar, achter.

De raad zei dat deze aanval een van de tientallen schietpartijen, stenengooien en molotovcocktailaanvallen was die regelmatig plaatsvinden in Samaria.

De raad is een campagne begonnen om een IDF-offensief tegen de terroristen te eisen, waarbij illegale wapens worden ingezameld en veiligheidscontroleposten worden teruggeplaatst.

(Yossi Dagan, hoofd van de regionale raad, had eerder gezegd dat de controlepost waar de schietpartij plaatsvond niet actief was. “Het stond op de muur geschreven. Als de controlepost actief was geweest, zou de aanval zijn voorkomen,” zei hij.)

Benjamin Horgan, wiens vrouw Esther in 2020 door een terrorist werd gedood, sloot zich aan bij de campagne. Tamari was de schoonzoon uit een eerder huwelijk van Horgan’s nieuwe vrouw.

“Ik heb geen woorden. We kunnen dit niet blijven tolereren. Ik ben geschokt. Nu nog twee weeskinderen. Dit is onvoorstelbaar. En het verschrikkelijke voor mij is dat er een manier is om dit te stoppen. En de Israëlische regering geeft toe aan internationale druk in plaats van haar burgers te beschermen,” zei hij.

“Ik wil niet nog meer wezen zien. Doe wat nodig is. Verzamel de wapens. Voer een militaire operatie uit indien nodig. Zet de barrières terug. In het belang van de kleine Alma, in het belang van Yahav die zijn vader niet zal leren kennen, in het belang van het volk Israël,” zei Horgan.

Dagan zei: “Deze situatie kan niet voortduren. Deze regering moet tot bezinning komen.

“We zullen niet thuis blijven zitten en toekijken hoe Israëlische burgers worden vermoord. Er is een manier om deze moorden te stoppen. De staat Israël moet beslissen dat het leven van zijn burgers voor het leven van de vijand komt, die ons probeert te vermoorden in Tel Aviv, in de Jordaanvallei en in Samaria.

“De regering moet ophouden bang te zijn voor wat de Amerikaanse president zal zeggen. Het is tijd om bang te zijn dat een ander kind als wees zal opgroeien en een ander Israëlisch gezin nooit meer hetzelfde zal zijn,” zei hij.

Dagan zei dat de inwoners van Samaria verenigd zijn in hun eis voor een nieuw “Defensief Schild”.

“Dit is wat de Tweede Intifada stopte en dit is wat het woekerende terrorisme vandaag de dag zal stoppen.”

“Operatie Defensief Schild” vond plaats in 2002, midden in de Tweede Intifada. IDF-eenheden trokken grote Arabische steden in Judea en Samaria binnen om een einde te maken aan het aanhoudende terrorisme. Het begon twee dagen na het Pesach bloedbad, toen een Palestijnse zelfmoordterrorist een aanslag pleegde op een seder-diner in het Park Hotel in Netanya, waarbij 30 burgers werden gedood en 140 gewond.

Horgan vertelde vervolgens hoe ze achter de moord op Tamari kwamen:

Tal belde direct na het incident, zei hij. Ze wist nog niet dat het Meir was, maar ze vertelde Horgan dat er een aanval was geweest bij de ingang van Hermesh en dat ze daar gespannen over was.

“We verlieten onmiddellijk ons huis. Op weg naar haar huis beseften we dat het Meir was en we dachten dat hij gewoon gewond was. Toen we bij Hermesh aankwamen, ik reed samen met Tal, dacht ik nog dat hij gewoon gewond was en dat hij bij bewustzijn was, maar toen we bij het ziekenhuis aankwamen, kregen Tal en ik te horen dat hij niet meer in leven was,” zei Horgan.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
31-05-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
IDF soldiers in the Jenin refugee camp during “Operation Defensive Shield,” April 9, 2002. Credit: IDF Spokesperson’s Office.

EN / NL/ עב