Een prominente Italiaanse politicus riep zijn land op om zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen in een historische toespraak in Rome vorige week op de vloer van de Senaat.

“Het Joodse volk en Jeruzalem zijn één en hetzelfde, en daarom zou de verplaatsing van de Italiaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem de morele, culturele en politiek voor de hand liggende zaak zijn”, zei senator Matteo Salvini tijdens een evenement dat werd gesponsord door de Jerusalem Prayer Breakfast-evenement in Rome.

Salvini werd onderbroken door een staande ovatie van de deelnemers aan de JPB.

“Ik ben nu blij met het applaus omdat ik buiten wat kritiek zal tegenkomen”, voorspelde Salvini .

Met krachtige woorden zei Salvini – voormalig vice-premier onder Giuseppe Conte -: “de nieuwe, laffe vorm van antisemitisme is niet langer alleen de haat tegen joden, maar tegen Israël, en ze zijn wat mij betreft allebei en hetzelfde .”

Volgens Albert Veksler, directeur van het JPB, waren verschillende Italiaanse senatoren aanwezig bij het evenement, waaronder Giorgia Meloni.

Het Jerusalem Prayer Breakfast is een wereldwijde beweging die politieke en religieuze leiders van over de hele wereld samenbrengt om te bidden voor vrede in Jeruzalem. Het werd in 2016 gestart door Robert Iliatov, een voormalig Knesset-lid, met Veksler. Voormalig Amerikaans congreslid Michele Bachman is medevoorzitter.

De jonge organisatie is gestaag gegroeid, maar ondanks bijeenkomsten in verschillende landen in de afgelopen vijf jaar, gelooft Veksler dat deze misschien wel de belangrijkste was.

In zijn eigen toespraak merkte Veksler de ernst op van de oproep die Salvini deed toen antisemitisme en anti-Israël sentimenten in heel Europa toenemen.

“Ik geloof dat we iets hebben gehoord dat historisch is in Rome. Om vandaag eervolle senatoren bij ons te hebben en van hen hun liefde voor Israël, het Joodse volk en Jeruzalem te horen uiten – bovendien om van senator Matteo Salvini zijn boodschap over het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem te horen, heeft me absoluut overweldigd”, zei Veksler.

Veksler vertelde ALL ISRAEL NEWS in een interview voor het evenement dat JPB door leiders in verschillende landen is uitgenodigd om in hun land te komen bidden. Sen. Simone Pillon, een uitgesproken pro-Israëlische politicus in Italië, nodigde de JPB uit naar Rome.

De Israëlische ambassadeur in Italië Dror Eydar, die ook aanwezig was in de Senaat, zei dat hij een droom heeft – “de Italiaanse vlag zien wapperen in de eeuwige stad.”

“De historische missie van Italië, die begon op de San Remo-conferentie, over het recht van het Joodse volk op hun land, is niet voltooid”, zei hij. “De Italiaanse ambassade in Israël bevindt zich niet in de hoofdstad, op haar natuurlijke plek.”

“De verplaatsing van de Italiaanse ambassade naar Jeruzalem zou een afsluiting zijn van twee cirkels, zowel in termen van het moderne Italië als in termen van deze plaats, Rome, van waaruit de troepen van het Romeinse Rijk vertrokken om Jeruzalem te plunderen”, voegde de ambassadeur eraan toe. “Na 1900 jaar zal de erkenning van Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van Israël hier vandaan komen.”


Bronvermelding:
Datum:        18-102021
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Italiaanse senator Matteo Salvini spreekt op de Senaatsvloer tijdens het evenement gesponsord door het Jerusalem Prayer Breakfast, 13 oktober 2021 (Foto: screenshot)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב