De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio “Lula” da Silva – die links, pro-Iran en pro-Palestijns is – heeft de zittende president Jair Bolsonaro verslagen, een pro-Israëlische conservatieve christen die sinds januari 2019 president van Brazilië was.

Het is onduidelijk hoe de overwinning van de anti-Israëlische Lula van invloed zal zijn op de geplande uitbreiding van hetJerusalem Prayer Breakfastnaar Brazilië, de grootste natie in Zuid-Amerika, waar de overgrote meerderheid christelijk is. Het Jerusalem Prayer Breakfast is een internationaal evenement dat pleit voor politieke en gebedsvolle steun aan Israël onder de familie van naties.

Bolsonaro en zijn vrouw zijn beide fervente aanhangers van Israël, maar de vertrekkende president zal een belofte niet zijn nagekomen om de Braziliaanse ambassade van Tel Aviv naar de hoofdstad van Israël, Jeruzalem, te verplaatsen. Lula’s overwinning van het Braziliaanse presidentschap zal de verhuizing van de ambassade naar een onzekere en verre toekomst duwen.

Lula, die onlangs 580 dagen in de gevangenis zat voor corruptiegerelateerde misdaden, was tussen 2003 en 2010 president van Brazilië. De arbeider, voormalig fabrieksarbeider, verliet de school op jonge leeftijd en trok met zijn linkse economie de steun van miljoenen verarmde Brazilianen.

Er zijn zorgen dat de overwinning van Lula in de verkiezingen van dit jaar de positie van Braziliaanse Joden zou kunnen ondermijnen – als een grotendeels witteboorden, middenklasse minderheid met sterke banden met Israël.

Terwijl de meerderheid van de Brazilianen van Arabische afkomst zich identificeert met Lula, lijkt het Braziliaanse Jodendom verdeeld te zijn. Brazilië is de thuisbasis van ongeveer 100.000 Joden, een hoogopgeleide minderheid en de op een na grootste Joodse gemeenschap in Zuid-Amerika na Argentinië.

Terwijl de meeste Braziliaanse Joden een pro-Israëlische president willen, zijn de overwegend middenklasse Joden van het land politiek meer centristisch.

Luciana Levy, een Braziliaans-Joodse vrouw, wilde niet onthullen op wie ze stemde, maar vond het een slechte keuze: “Mijn kandidaat is niet perfect, maar hij verslaat het alternatief. Ik voel me als mijn Sefardische voorouders die moesten kiezen tussen het kruis en het zwaard.”

Levy’s opmerking was een verwijzing naar Portugese Joden die geconfronteerd werden met de dood of gedwongen bekering tot het christendom tijdens de gewelddadige inquisitie.

“Nu moeten we kiezen tussen de duivel en de demon”, zei Levy, duidelijk ongelukkig met beide kandidaten.

Levy liet doorschemeren dat ze pro-Israël is met een verwijzing naar de kleuren van de Braziliaanse en Israëlische vlaggen: “Mijn hart is groen, geel, blauw en wit.”

Diana Sichel, een Joodse linkse lerares in Rio de Janeiro, bekritiseerde Bolsonaro’s binnenlandse gedrag in het verleden: “Zelfs voordat hij de macht greep, had Bolsonaro al een autoritaire toespraak en houding. In zijn politieke campagne zei hij dat minderheden moeten knielen voor de meerderheid”, zei ze. “In een democratie omarmt de meerderheid alle minderheden. Wij Joden zijn een minderheid. Het begint allemaal met een toespraak. Net als in ‘Mein Kampf’.”

Leandro Spett, een Joodse illustrator en cartoonist die in Sao Paulo woont, uitte veel positievere gevoelens jegens de vertrekkende president.

“Tijdens de regering van Bolsonaro werd de Braziliaanse democratie niet bedreigd, zelfs niet één keer. Er was geen vervolging van politieke tegenstanders, geen krantensluitingen, geen censuur van welke aard dan ook. Het is precies het tegenovergestelde, we genieten te allen tijde van volledige vrijheid,” vertelde Spett aan The Jerusalem Post.

Bolsonaro was een persoonlijke vriend van Benjamin Netanyahu, voormalig premier en huidige kanshebber voorhet nieuwe premierschap van Israël. Na zijn verkiezingsoverwinning in 2019 bezocht Bolsonaro Israël, inclusief de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem.

Terwijl Jeruzalem een goede vriend in Bolsonaro heeft verloren, sprak de Palestijnse Autoriteit in Ramallah zijn tevredenheid uit over de uitslag van de Braziliaanse verkiezingen.

“Da Silva staat bekend om zijn steun aan de Palestijnse zaak; zijn opvattingen zijn in overeenstemming met de resoluties van de Verenigde Naties,” zei P.A.-functionaris Ahmad al-Deek, die de overwinning van Lula verwelkomde.

Dr. Mustafa Barghouti, een vocale Israëlische tegenstander en leider van het Palestijnse Nationale Initiatief, vertelde The New Arab news outlet dat de overwinning van Lula de PA ten goede zou komen en zou bijdragen aan de opkomst van een “multipolaire wereld”. Deze verwijzing wordt meestal toegepast op regimes die vijandig staan tegenover de VS, zoals China, Rusland en Iran.

Veel Arabieren in Judea en Samaria identificeren zich ook met Lula’s linkse economische beleid.

Salem Mefreh, de burgemeester van een klein Arabisch stadje in de buurt van Bethlehem, prees Lula als een rolmodel voor de P.A.

“Hij was een man voor de arme mensen en hij tilde de economie van Brazilië op. Ik zou willen dat mensen hier kunnen zijn zoals hij,” zei Mefreh.


Bronvermelding:
Datum:        01-11-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Pixabay
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב