President Trump heeft vrijdagavond aangekondigd dat Soedan en Israël hebben ingestemd met de normalisatie van de betrekkingen. Dit is het derde Arabische land dat normale diplomatieke betrekkingen met Israël aangaat, na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Palestijnse leiders voelen zich weer verraden. In Soedan hebben belangrijke politieke partijen inmiddels gezegd tegen het akkoord te zijn.

“Dit is een van de grootste dagen in de geschiedenis van Soedan”, zei Trump. “Al decennia lang verkeert Soedan in staat van oorlog met Israël. Ze hebben Israëlische goederen geboycot. Er was helemaal geen relatie. Het vredesakkoord van vandaag zal de veiligheid van Israël vergroten en een einde maken aan het lange isolement van Soedan van de wereld. “

Premier Benjamin Netanyahu bevestigde dat Israël stappen heeft ondernomen om de banden met Soedan te normaliseren en noemde dit het begin van “een nieuw tijdperk” in de regio.

Netanyahu zei in een verklaring waarin hij Trump bedankte voor het tot stand komen van de overeenkomst, “dat de Israëlische en Soedanese delegaties binnenkort commerciële, landbouw-, luchtvaart-, migratiekwesties en andere gebieden gaan bespreken ten behoeve van de twee volkeren.”

Ook zei Netanyahu dat “het luchtruim van Soedan nu open staat voor Israël, waardoor directe en korte vluchten tussen Israël, Afrika en Zuid-Amerika mogelijk zijn”.

In een gezamenlijke verklaring van de drie landen staat te lezen dat “na het besluit van president Trump om Soedan van de lijst van staatssponsors van terrorisme te schrappen, de Verenigde Staten en Israël overeen zijn gekomen om samen te werken met Soedan en ervoor te zorgen dat het volledig geïntegreerd wordt in de internationale gemeenschap,”

“Gedurende een groot deel van de recente geschiedenis werd de bevolking van Soedan geregeerd door wrede islamitische dictaturen”, merkte Trump op. “Het was de thuisbasis van Osama bin Laden, een plaats van terreur, genocide en vele andere tragedies.” Vandaag de dag “schiet nieuwe democratie wortel” en “heeft de Soedanese overgangsregering laten zien dat ze zich inzet voor de strijd tegen terrorisme.”

Netanyahu bedankte Trump voor het bemiddelen in de overeenkomst en zei: “We breiden de cirkel van vrede zo snel uit met uw leiderschap,” waarop Trump zei dat er “veel, veel meer komen” en dat er “tenminste vijf zijn die mee wilden doen aan de deal”.

Op een gegeven moment vroeg Trump aan Netanyahu “denk je dat’ Sleepy Joe ‘deze deal had kunnen sluiten?’ Waarop Netanyahu met veel tact antwoordde dat “we de hulp voor vrede van iedereen in Amerika op prijs stellen.”

Er kwam nog een moeilijk moment voor Netanyahu, toen een van de verslaggevers er op aandrong zijn mening te geven over de voorspelling van Trump dat Iran zou worden opgenomen in een bredere regionale vredesovereenkomst die voortvloeit uit de recente normalisatieovereenkomsten.

“Ik denk dat als er een nieuwe overeenkomst wordt aangeboden, het zal worden verwelkomd. Ik denk dat dat alleen zal gebeuren als Iran te maken krijgt met sterke oppositie tegen zijn agressie. Eigenlijk zoals u, meneer de president zaken doordrukt. Als je zacht bent voor Iran, krijg je geen vrede met Iran. Als je sterk bent tegen Iran en het verhindert dat het kernwapens krijgt, dan denk ik dat ze misschien tot een betere overeenkomst komen,” voegde hij eraan toe.

Verschillende belangrijke Soedanese politieke partijen hebben zaterdag aangekondigd dat zij zich verzetten tegen het besluit van het land om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

De partijen vormen essentiële onderdelen van de burgercoalitie die vorig jaar de oude autocraat Omar al-Bashir omver wierp. Ze beschuldigden de overgangsregering ervan haar autoriteiten te schenden zoals eerder was afgesproken.

Ook het hoofd van de Nationale Umma-partij, voormalig premier Sadiq al-Mahdi, veroordeelde zaterdag de aankondiging over het normaliseren van de banden met Israël.

PLO-functionaris Wasel Abu Youssef zei in een verklaring dat “de overeenkomst een nieuwe steek in de rug is voor de Palestijnen”, terwijl Hamas het een “stap in de verkeerde richting” noemde.


Bronvermelding:
Datum:        25-10-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב