Uitgaand president van Israel Reuven Rivlin (Likoed) heeft in de laatste dagen van zijn ambtstermijn een bezoek gebracht aan de Verenigde Staten. Daar sprak hij zowel met lokale Joodse leiders, politici, diplomaten en met president Joe Biden in het Witte Huis.

Met dit bezoek hopen de twee landen de plooien glad te strijken, plooien die vooral zijn ontstaan vanwege de situatie met Iran. Waar Israel mordicus tegen een atoomdeal is, blijft de regering-Biden overtuigd van de noodzaak van zo’n deal. Biden benadrukte tijdens het gesprek met Rivlin wel het gedeelde doel van de twee presidenten: Iran mag geen atoomwapen verkrijgen.

Tijdens het bezoek van Rivlin kwam ook de situatie in Gaza en de nieuwe Israelische regering ter sprake. Biden onderstreepte nogmaals zijn steun voor de normalisatiedeals tussen Israel en de Arabische landen, hij hoopt dat er snel meer landen volgen. Biden zag nog geen heil in het opstarten van nieuwe vredesgesprekken tussen Israel en de Palestijnen, maar zijn regering zegt wel voorbereidende stappen te nemen voor die mogelijkheid.

Het bezoek van Rivlin is een tijdelijk sluitstuk van meerdere hoge ontmoetingen tussen Israelische en Amerikaanse functionarissen. Eerder bezocht minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) de VS, later volgde stafchef Avi Kochavi. Afgelopen week had de alternatieve premier en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (Yesh Atid) een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken in Rome. Daarnaast zeggen analisten dat een bezoek van premier Naftali Bennett (Yamina) bij Joe Biden ook momenteel voorbereid wordt. Dat bezoek zou op zeer korte termijn moeten plaatsvinden.

Het bezoek van Rivlin is het laatste grote bezoek van de president, daar hij op 7 juli wordt opgevolgd door Isaac Herzog (Arbeid). De president van Israel heeft met name een ceremoniële rol als staatshoofd, maar door de politieke crisis kwam Rivlin ook regelmatig in politiek vaarwater daar de president de formateur moet aanstellen.

EN / NL/ עב