“Met uw toestemming wil ik terugkeren naar wat me tegenwoordig meer dan wat dan ook bezighoudt. Ik maak me zorgen over wat er gebeurt in de Israëlische samenleving. In de jaren tussen de 75e en de 80e van de Onafhankelijkheidsdag van Israël staan ​​we voor een noodlottige test.

Ik zie de kloven tussen ons, die in deze tijd steeds dieper en pijnlijker worden, en ik kan niet anders dan serieus nadenken over het feit dat tweemaal in de geschiedenis een Joodse staat ontstond in het land Israël en tweemaal instortte voordat het land zijn 80ste jaar bereikt.

“De afgelopen week heb ik van harte geïnvesteerd in vergaderingen en communicatie met alle kanten van de kaart en invloedrijke figuren, om de onenigheid waarmee we worden geconfronteerd te bespreken, ook met leiders van de coalitie en oppositie, met als doel er alles aan te doen om tot dialoog en overeenkomsten te komen. Uit al mijn gesprekken blijkt dat het op basis van de principes die ik vorige week heb gepresenteerd mogelijk is om in relatief korte tijd tot overeenstemming te komen. Zelfs in een paar dagen. Geen jaren, zelfs geen maanden.

“Ik ben er ondubbelzinnig zeker van, sprekend uit ervaring en mijn standpunt: we kunnen een consensus bereiken. We horen allemaal de stemmen van het publiek, verlangend naar dialoog, verlangend naar verantwoordelijkheid, verlangend naar een uitgestoken hand. We mogen onze Israëlische saamhorigheid. We mogen onze joodse en democratische staat niet opgeven.”


Bronvermelding:
Datum:        20-02-2023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Amos Ben-Gershom / GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב