De premier werd uit het ziekenhuis ontslagen met een Holter monitor, een soort draagbare elektrocardiogram voor hartbewaking.

Minister-president Benjamin Netanyahu is zondag uit het ziekenhuis ontslagen na zijn opname op zaterdagmiddag op de spoedeisende hulpafdeling van Sheba Medical Center, Tel Hashomer.

Op zondagochtend verklaarde het ministerie van de premier dat Netanyahu verschillende tests had ondergaan in Sheba en dat die allemaal normaal waren. Hij werd uit het ziekenhuis ontslagen met een holtermonitor, een soort draagbare elektrocardiogram voor hartbewaking.

Volgens bronnen van het Sheba Medical Center verloor de premier zaterdag het bewustzijn toen hij thuis was in Caesarea en viel daardoor, waarbij hij zijn hoofd stootte.

Hij werd vanuit het noorden van het land naar de eerste hulp gebracht en was volledig bij bewustzijn bij aankomst in het ziekenhuis, vlakbij de stad Tel Aviv.

Er werd gezegd dat het goed met hem ging en hij onderging een beeldvormingsprocedure van de hersenen om er zeker van te zijn dat zijn hersenen niet beschadigd waren door de val, evenals een onderzoek om er zeker van te zijn dat zijn hartritme normaal is.

Volgens een verklaring van zijn ministerie kort na 18.00 uur werd er tijdens de medische evaluatie niets bijzonders ontdekt en wijst de eerste beoordeling erop dat uitdroging de belangrijkste factor is.

PRIME MINISTER Benjamin Netanyahu and his wife, Sara, tour the Magshimim Forest together with their sons Yair (right) and Avner in 2016. (GPO) (credit: GPO)

“Op aanbeveling van de artsen ondergaat de premier nog steeds aanvullende routinetests”, zei zijn ministerie.

In een video die rond 19:30 uur werd gedeeld, sprak de premier het publiek toe vanuit het ziekenhuis en legde uit: “Gisteren heb ik met mijn vrouw wat tijd doorgebracht aan de Kinneret, in de zon, zonder hoed en zonder water. Geen goed idee.”

Netanyahu bedankte de medische staf van Sheba Medical Center en het publiek voor hun bezorgdheid en zei: “Godzijdank voel ik me erg goed.”

“Ik heb één verzoek van jullie allemaal,” vervolgde hij in de korte videoclip, “we hebben te maken met een ernstige hittegolf in het hele land, dus ik verzoek jullie allemaal minder tijd in de zon door te brengen, meer water te drinken, en moge we allemaal een goede week hebben.”

Een van zijn twee zonen, Avner Netanyahu, zou bij hem in het ziekenhuis aanwezig zijn, en zijn vrouw Sara was ook onderweg.

Kort nadat het nieuws over zijn ziekenhuisopname bekend werd gemaakt, tweette oppositieleider Yair Lapid dat hij de premier “een volledig herstel en een goede gezondheid” wenste.

De Amerikaanse voorzitter van het Huis Kevin McCarthy en voormalig vice-president Mike Pence, evenals een aantal andere Amerikaanse politici, zeiden zaterdagavond dat ze baden voor de gezondheid van Netanyahu.

“Premier Netanyahu is een vechter. Bid samen met mij voor hem en voor Israël,” tweette McCarthy. Netanyahu antwoordde op McCarthy’s tweet en schreef “Speaker @McCarthy, dank u voor uw vriendelijke woorden en gebeden, en uw blijvende vriendschap voor mij en Israël. Ik voel me goed en ben klaar om aan de slag te gaan om de onbreekbare band tussen onze twee naties verder te versterken. Ik kijk ernaar uit om u binnenkort weer te zien.”

Pence tweette: “Bidden voor een spoedig herstel voor mijn vriend en een grote vriend van Amerika, premier Benjamin Netanyahu. God zegene Netanyahu.”

Voormalig gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, tweette: “Ik hoop dat @Netanyahu @IsraeliPM herstelt en snel weer volledig gezond is. Een persoonlijke vriend en oprecht staatsman die Israël veilig heeft gehouden. Gebeden voor volledig herstel.”

Eerdere ziekenhuisopnames
In oktober 2022 werd de premier naar de spoedeisende hulp van het Shaare Zedek Medical Center gebracht nadat hij was flauwgevallen tijdens Jom Kippoer gebeden in een synagoge in Jeruzalem.

Hij werd ontslagen nadat alle testresultaten normaal waren.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
16-7-2023

Auteur:
Shira Silkoff

Beeld:
Prime Minister Benjamin Netanyahu leads a cabinet meeting in Jerusalem on July 2, 2023 (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)

Website:
www.jpost.com

 

EN / NL/ עב