Donderdag was er een vergadering van het Ministeriële Commissie Aliyah en Integratie, waarin premier Bennett de start aankondigde van ‘Operatie Returning Home’ , het naar Israël brengen van de Joden uit Oekraïne.

Premier Bennett begon met te zeggen dat “Vandaag starten we Operatie ‘Returning Home’ om de Joden van Oekraïne, die in gevaar zijn, en Joden uit de omgeving te brengen.

Dit is een belangrijk moment, een moment waarvoor we bestemd zijn en waarvoor de staat Israël is opgericht. De missie waarmee wordt belast is groots en bestaat uit vele kleinere missies en kleine details, en we moeten de grotere missie begrijpen.

De grotere missie is om de deur te openen en het hart te openen, om onze broeders en zusters die op de vlucht zijn voor een harde oorlog te verwelkomen, om ervoor te zorgen dat ze een zo soepel mogelijke integratie hebben en een welkom dat veel zal doen om het trauma te verzachten dat ze hebben een onvoorstelbaar trauma meegemaakt – om jezelf binnen enkele uren of dagen te ontwortelen en naar een ver en ander land te gaan.

Hiervoor moeten we allemaal uitblinken, niet vervallen in onnodige bureaucratie, flexibiliteit en begrip tonen voor de hoge emotie, om te begrijpen dat wij in de bureaucratie en de regering onszelf tot de oleh [immigrant] moeten brengen; het is niet de oleh die hier de hele tijd moet rennen.

Tegelijkertijd moeten we ons ook voorbereiden op de dag na de verwelkoming. De olim [immigranten] zullen een plek nodig hebben om te wonen, banen, onderwijs en gezondheid. Een van de dingen die ik de afgelopen dagen heb gedaan, is praten met olim van eerdere golven van Alijah [immigratie] en van hen horen over hun ervaringen en over de fouten, zodat we kunnen leren om dingen beter te doen.

Dit is een grote uitdaging voor ons allemaal, zowel in de regering als in de Israëlische samenleving. Ik twijfel er niet aan dat de Israëlische samenleving en het Israëlische publiek de gelegenheid aangrijpen en we zullen dat ook doen.


Bronvermelding:
Datum:        10-03-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב