Persbericht
Dinsdag 10 oktober 2023
Nederlandse dagbladen in de fout met Gaza blokkade

In het Algemeen Dagblad en acht regionale dagbladen stond gisteren een artikel met verscheidene forse onjuistheden over Hamas en de Gazastrook.
Zo werd vermeld dat: “Deze blokkades hebben geleid tot tekorten aan (levensreddende) medicijnen, voedsel, elektriciteit en schoon drinkwater.”

Dit is onjuist: de lijst van verboden goederen van Israël betreft uitsluitend wapens, explosieven en chemicaliën waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. Het gaat slechts om ruim dertig met name genoemde goederen.
Deze lijst is gebaseerd op het internationale ‘Arrangement van Wassenaar over exportcontroles voor wapens en goederen voor dubbel gebruik’ uit 2008.
De tekorten aan medicijnen en brandstof waren nota bene een gevolg van de onderlinge machtsstrijd tussen de twee Palestijnse regeringen. Zie de berichtgeving van de NOS daarover.

De dagbladen: “Door de grensblokkades zijn ruim 2,2 miljoen Palestijnen geïsoleerd van de rest van de wereld.”
Alleen Israël wordt hierbij genoemd. De internationale afspraken zijn echter dat Egypte in eerste instantie verantwoordelijk is voor het personenverkeer in en uit de Gazastrook.

De dagbladen: “Hamas weigert het bestaansrecht van Israël te erkennen en had lange tijd als officiële doelstelling de totale vernietiging van de staat. Dat stelden ze in 2017 bij naar een onafhankelijk Palestina met de grenzen van vóór 1967 en Jeruzalem als hoofdstad.”
Dit is onjuist, ook het betreffende document van Hamas in 2017 stelt:

“Hamas weigert elk alternatief anders dan de volledige, complete bevrijding van Palestina, van de rivier tot de zee.”

Deze verkeerde voorstellingen van zaken worden gehanteerd als verklaringen van de barbaarse aanval op Israëlische burgers. In de kop van het artikel wordt geciteerd “Aanval Hamas is volstrekt legitiem”.
Echter, de gegeven redenen zijn allemaal onwaar.

Overigens ontbreekt opvallend het moslimfundamentalisme als drijfveer van Hamas voor de oorlogen en terreur. Terwijl de ideologie van Hamas hetzelfde als die van Islamitische Staat. Beiden willen een Kalifaat vestigen op al het gebied dat ooit islamitisch was – dus niet alleen Israël, maar ook Spanje, Griekenland enz. De gepleegde gruweldaden zijn ook identiek aan Islamitische Staat.

De betreffende dagbladen zijn: Algemeen Dagblad, BN De Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, Eindhovens Dagblad, Het Parool, PZC, Tubantia.
Wij roepen deze dagbladen op om deze onjuistheden direct en goed zichtbaar te rectificeren.

Palestijnse propagandafabel #32 (uit het boek ‘150 Palestijnse fabels’):

“Israel blokkeert eerste levensbehoeften naar Gaza.”

Feit: Er gelden geen beperkingen voor eerste levensbehoeften. Maandelijks gaan circa 10.000 vrachtwagens naar Gaza.

 

www.likoed.nl

info@likoed.nl

EN / NL/ עב