Peilingen die donderdag door de grote tv-netwerken zijn gepubliceerd, toonden de regerende Likud-partij en haar Blue and White-rivalen in een stevige strijd om suprematie, waarbij elk naar verwachting 32 zetels in de komende verkiezingen winnen.

Beide peilingen toonden ook aan dat premier Benjamin Netanyahu nog steeds niet in staat is een rechtse coalitie te vormen zonder aartsrivaal Avigdor Liberman met zijn Yisrael Beytenu-partij. Zonder Liberman komt het rechtse blok uit op slechts 56.

De peilingen van Channel 12 en Channel 13 toonden identieke resultaten voor Likud en Blue and White, met de twee partijen ieder op 32 zetels in beide peilingen.

Yisrael Beytenu kreeg in de Channel 13 peiling 11 zetels, hoewel Channel 12 het slechts 9 zetels gaf; de gezamenlijke lijst van Arabische partijen kreeg in beide peilingen 10 zetels; de Yamina-alliantie van rechtse partijen krijgt 9 zetels bij Channel 13 en 10 zetels bij Channel 12; het ultra-Orthodox United Torah Judaism krijgt in beide peilingen 8 zetels; de ultra-orthodoxe Shas-partij krijgt bij Channel 13 6 en 7 zetels bij Channel 12; het linkse democratische kamp zou 6-7 zetels krijgen, terwijl Labour-Gesher op 5-6 staat.

De extreemrechtse partij Otzma Yehudit bleef onder de kiesdrempel van 3,25 procent en won in de twee peilingen tussen 2,5% en 2,76%.

Beide peilingen projecteren Netanyahu en zijn rechtse bondgenoten op totaal 56 zetels bij het uitsluiten van Liberman – waardoor de premier slechter af is dan toen hij na de verkiezingen van april 60 zetels had. Centrist, links en Arabische partijen samen konden niet meer dan 55 zetels bijeenbrengen, blijkt uit de peilingen.

In de afgelopen twee dagen hebben Likud- en Yamina-functionarissen rechtse kiezers opgeroepen om niet op Otzma Yehudit te stemmen, en zeiden dat door op de extremistische partij te stemmen 2-3 zetels voor het rechtse blok verloren zouden gaan.

Liberman blijkt dus opnieuw degen te zijn die Likud of Blue & White aan een meerderheid kan helpen.

Het hoofd van Yisrael Beytenu heeft eerder gezegd dat hij een voorkeur heeft voor een eenheidsregering met Likud en Blue & White zal omvatten en zonder de religieuze partijen. Likud heeft een coalitie met Blue & White uitgesloten, terwijl laatstgenoemde heeft gezegd dat het open zou staan voor een eenheidsregering met Likud – zolang Netanyahu daar geen deel van uit maakt.

Zowel Liberman- als Blue & White leiders beweren dat ze bekend zijn met het gerommel van rebellie in de Likud als Netanyahu voor de tweede keer geen regering zou kunnen vormen, en geloven dat de regerende Likud partij hem in zo’n geval zal vervangen als haar leider.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         06-09-2019
Auteur:         Joop Soesan
Website:       https://www.joods.nl

– – – – –

 

 

EN / NL/ עב