Hillel Neuer’s beroemdste toespraak is waarschijnlijk een toespraak uit 2017 waarin de uitvoerend directeur van UN Watch verschillende Arabische landen uitlichtte voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Klik hier voor toespraak Hillel Neuer 2017

“Waar zijn jullie Joden?”

Een opname op YouTube, die door meer dan een miljoen mensen is bekeken, bevat een toespraak uit 2018 waarin Neuer zijn eigen vraag beantwoordt – dat Joodse vluchtelingen uit veel Arabische landen naar Israël, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en andere landen zijn gevlucht.

“Deze Joodse vluchtelingen uit Arabische landen – wier lijden en verliezen de VN nooit heeft aangepakt – hebben hun ontberingen achter zich gelaten en een geweldig leven opgebouwd met hun families,” zei hij. “Laten we dit nu eens afzetten tegen de situatie van degenen die afstammen van Arabische vluchtelingen, die het gebied van Brits Mandatoriaal Palestina ontvluchtten tijdens de invasie van het ontluikende Israël door Arabische legers. Wat houdt hen tegen?”

Opnieuw beantwoordde Neuer zijn eigen vraag. Palestijnen zijn de enige bevolkingsgroep ter wereld “die niet in aanmerking komt voor diensten van de VN Vluchtelingenorganisatie,” zei hij. “In plaats daarvan worden deze nakomelingen geregeerd door de UNRWA, die generatie na generatie gevangen houdt in vluchtelingenkampen, integratie weigert in de Arabische landen waar ze geboren zijn en weigert om zich elders te vestigen.” (UNRWA is de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten).

In een recent telefonisch interview vanuit Genève, het hoofdkwartier van de 30 jaar oude mensenrechten NGO, vertelde Neuer aan JNS – terwijl hij zijn 20ste verjaardag aan het roer van UN Watch nadert – dat de non-profit een leidende kracht is tegen “de pathologische discriminatie en delegitimering van Israël” bij de Verenigde Naties.

Hij en zijn collega’s “geven een stem aan de stemlozen, wat is wat de VN zou moeten doen, haar handvest naleven,” vertelde hij JNS. “Ze zouden de aandacht moeten vestigen op urgente mensenrechtenschendingen die te vaak worden genegeerd.”

‘Een levenslange vonk om het Joodse thuisland te verdedigen’

Neuer komt uit een lange traditie van vechten voor wat juist is, die hij leerde tijdens zijn jeugd in Montreal, en het bijwonen van de Hebreeuwse Academie daar.

Hij groeide op in een familie “die generaties lang toegewijd was aan het Joodse volk, het Jodendom en Israël,” vertelde hij JNS. Tijdens Shabbat maaltijden “haalde iemand steevast de Encyclopaedia Judaica tevoorschijn om een discussiepunt op te lossen.” Zijn eerste reis naar Israël, op 14-jarige leeftijd, wakkerde een levenslange vonk aan om het Joodse thuisland te verdedigen.

Tijdens zijn studie politieke wetenschappen aan de Concordia Universiteit zag hij het soort Jodenhaat waar hij jaren later tegen zou strijden. “Wat we meemaakten op Concordia is niet verschillend van wat ik meemaak bij de VN – een giftige alliantie met radicaal-linkse activisten,” zegt hij.

Tijdens zijn studie was hij redacteur van het zionistische kwartaalblad Dateline, onder het mentorschap van Fred Krantz, die het Canadese Instituut voor Joods Onderzoek oprichtte. “In die tijd, als ik een artikel naar de krant Concordia stuurde, gooiden ze het gewoon in de prullenbak. Dus Dateline was een kans om gehoord te worden,” zei hij.

Neuer werkte als juridisch medewerker voor Yitzhak Zamir, toen rechter bij het Israëlische Hooggerechtshof en voormalig procureur-generaal van Israël.

Voordat hij bij UN Watch kwam, was Neuer werkzaam als advocaat voor commerciële en burgerrechtelijke geschillen bij het kantoor Paul Weiss, waar hij naar eigen zeggen Oprah Winfrey tot zijn high-profile cliënten mocht rekenen.

In 2004 stelde een vriend en collega-advocaat, Eric Block, die als jonge collega voor UN Watch werkte onder Morris B. Abram, de burgerrechtenactivist die de non-profit in 1993 oprichtte, voor dat Neuer zou solliciteren naar het vrijgekomen directeurschap van UN Watch.

De non-profit was van 1993 tot 2000 aangesloten bij het World Jewish Congress en een jaar later bij het American Jewish Committee. In 2013 werd de organisatie onder leiding van Neuer onafhankelijk en uitsluitend gefinancierd door donateurs.

Toen Block hem aanraadde om een baan te zoeken bij de UN Watch, stond de organisatie bekend als bestaande uit “een specifieke categorie van mensen” in de overheid, media en diplomatie, vertelde Neuer aan JNS. Sommigen wisten “dat er iets was genaamd UN Watch in Genève” dat opiniestukken, persberichten en een nieuwsbrief met 500 abonnees publiceerde.

Vandaag de dag zijn de video’s van UN Watch meer dan 32 miljoen keer online bekeken door tienduizenden abonnees, volgens Neuer, die er trots op is dat de non-profitorganisatie dit bereikt met slechts 10 medewerkers.

Hillel Neuer, executive director of UN Watch. Credit: Courtesy.

Het ‘nieuwe zwaartepunt’ van de mensenrechtenbeweging

UNRWA’s inprenten van Palestijnse studenten in Jodenhaat, ongepaste Chinese invloed in de Wereldgezondheidsorganisatie en het Russische lidmaatschap van de VN Mensenrechtenraad zijn enkele van de kwesties die Neuer onlangs heeft aangepakt.

UN Watch “heeft een vitale rol te spelen,” vertelde hij JNS, “in het creëren van een nieuw zwaartepunt voor de mensenrechtenbeweging.”

Amnesty International, bijvoorbeeld, organiseert evenementen met Hezbollah-aanhangers en holocaustontkenners en blijft “Israël demoniseren door het een apartheidsstaat te noemen,” terwijl het elke discussie over de naar schatting miljoen Oeigoeren in concentratiekampen in China vermijdt, zegt Neuer.

Sinds 2015 heeft de Algemene Vergadering van de VN Israël 140 keer veroordeeld. Alle andere landen zijn samen 65 keer veroordeeld, volgens onderzoek van UN Watch. Sinds 2006 was meer dan de helft van alle veroordelende resoluties in de Mensenrechtenraad gericht tegen Israël.

“Er is een heel ecosysteem bij de V.N. en eromheen om Israël te demoniseren,” vertelde Neuer aan JNS.

Op 20 juni zal de Onafhankelijke Internationale Onderzoekscommissie van de VN over de Bezette Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en in Israël, die geleid wordt door Navi Pillay, haar derde rapport presenteren aan de Mensenrechtenraad.

UN Watch heeft een “groot opstel” gepland, dat zal onthullen hoe dit onderzoek “niets te maken heeft met het verzamelen van feiten en alles te maken heeft met het demoniseren van Israël,” vertelde Neuer aan JNS.

De Verenigde Naties “beweerden dat ze beide kanten zouden wegen, maar het was heel duidelijk dat ze Israël als doelwit zouden nemen. Het is niet echt een onderzoek,” stelde hij. “Het is wat ik een inquisitie noem. De schuld staat van tevoren vast en het enige wat ze doen is feiten vinden, zoals zij het zien, die de schuld van Israël ondersteunen.”

Neuer heeft veelbelovende reacties gezien op de haat die UN Watch signaleert, zoals toen de ambassadeur van Qatar, Hend Al-Muftah, de kans verloor om voorzitter te worden van het Forum voor Mensenrechten, Democratie en Rechtsstaat nadat UN Watch haar homofobe en antisemitische tweets blootlegde.

“Iedereen wist het en erkende dat het ons werk was,” vertelde hij aan JNS. We hebben haat blootgelegd en we hebben een overwinning behaald. Ik kan niet zeggen dat het elke dag gebeurt, maar het gebeurt.”

Andere keren leiden UN Watch onthullingen niet tot actie van de VN, maar zelfs petities van 25 pagina’s die ongelezen in de vuilnisbak worden gegooid, staan voor de waarheid, vertelde hij JNS.

“Het is het juiste om te doen,” zegt hij. “Je weet niet wanneer, maar het zal de wereld veranderen.”

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
9-6-2023

Auteur:
Dave Gordon

Beeld:
Hillel Neuer, executive director of UN Watch. Credit: Courtesy.

EN / NL/ עב