Fatah en Hamas zullen ook de naoorlogse rehabilitatie van de Gazastrook bespreken.

De Palestijnse terreurfracties Fatah en Hamas gaan donderdag naar Moskou voor een tweedaagse ‘nationale dialoog’ over de vorming van een eenheidsregering onder auspiciën van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zo meldde het staatspersbureau RIA Novosti woensdag.

De Palestijnse ambassadeur bij de Russische Federatie Abdel Hafiz Nofal en de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov bevestigden de top in Moskou.

Naast het bespreken van de politieke eenwording en de vorming van een nieuwe regering, zullen de terreurvertegenwoordigers spreken over de wederopbouw van de Gazastrook na het einde van de oorlog.

Fatah is de heersende factie van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, geleid door Mahmoud Abbas, en Jeruzalem heeft duidelijk verklaard dat zij niet wil dat de PA enige rol speelt in het bestuur van Gaza nadat Hamas is verslagen, gezien haar steun aan terrorisme.

Volgens Hamas-bronnen, geciteerd door Ynet , zal de delegatie van de terreurgroep in Moskou geleid worden door Musa Abu Marzouk, een lid van het politieke bureau van Hamas.

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep eisen deelname aan de PLO, terwijl de Fatah-beweging voorwaarden schept voor de oprichting van een nieuwe regering in wat de Verenigde Staten hebben beschreven als een ‘gerevitaliseerde’ PA. Daartoe behoort ook de toewijding aan de geschetste instellingen. in de Oslo-akkoorden en de eenwording van wetten en bestuur in Gaza, Judea en Samaria.

Abbas aanvaardde dinsdag het ontslag van premier Mohammed Shtayyeh en zijn kabinet en verzocht hem als interim-commissaris aan te blijven tot de benoeming van een permanente vervanger.

Tijdens een kabinetsvergadering in Ramallah op maandag legde Shtayyeh uit dat “dit besluit komt in het licht van de politieke, veiligheids- en economische ontwikkelingen die verband houden met de agressie tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook, en de ongekende escalatie op de Westelijke Jordaanoever, inclusief de stad van Jeruzalem”, aldus het officiële persbureau Wafa van de PA.

“We zullen in confrontatie blijven met de bezetting [Israël], en de Palestijnse Autoriteit zal blijven strijden om de staat op het grondgebied van Palestina te vestigen,” vervolgde hij. “Ik zie dat de volgende fase en de uitdagingen ervan nieuwe regerings- en politieke regelingen vereisen die rekening houden met de opkomende realiteit in de Gazastrook, de gesprekken over nationale eenheid [met Hamas] en de dringende behoefte aan een inter-Palestijnse consensus gebaseerd op een nationale basis, brede participatie, eenheid van gelederen en de uitbreiding van de soevereiniteit van de Palestijnse Autoriteit over het hele land Palestina.”

Zondag  meldde Sky News Arabia  dat topfunctionarissen van de PA hun ontslag ‘binnen enkele dagen’ zouden kunnen aanbieden om de snelle oprichting van een Palestijnse ‘regering van technocraten’, inclusief Hamas-leden, wiens voornaamste doel de wederopbouw van Gaza zou zijn, te vergemakkelijken.

De nieuwe regering zal naar verwachting worden geleid door Mohammad Mustafa, momenteel voorzitter van het Palestijnse Investeringsfonds van de PA. Het zou dienen tijdens een “overgangsperiode” totdat er verkiezingen worden gehouden.

“Het aftreden van de regering van Shtayyeh heeft alleen zin als het binnen de context valt van nationale consensus over regelingen voor de volgende fase”, zei Sami Abu Zuhri, een hoge Hamas-functionaris,  maandag tegen Reuters  .

Op 12 februari reisde PA-chef Mahmoud  Abbas  naar Doha op uitnodiging van de Qatarese emir Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani om manieren te bespreken om Hamas op te nemen in een door de PA geleid lichaam voor Judea, Samaria en Gaza.

Na de reis van Abbas  heeft Hamas  naar verluidt een driestappenplan goedgekeurd dat leidt tot “volledige verzoening [met de Palestijnse Autoriteit]” en dat de terroristische groepering zich aansluit bij de  PLO , die de PA controleert, onder een “verenigde Palestijns-Arabische visie.”

De  Verenigde Staten  willen dat de PA de controle over Gaza overneemt nadat de oorlog tegen Hamas is geëindigd, een stap die Israël heftig afwijst vanwege Ramallah’s openlijke steun aan terrorisme.

Op 27 januari zei de woordvoerder van Abbas tegen  de Al Arabiya- televisie dat de PA bereid is om na het conflict de teugels aan Hamas  over te dragen   . Ramallah is “bereid om algemene verkiezingen te houden, en als Hamas wint, zal de president de Autoriteit overdragen”, zei woordvoerder Nabil Abu Rudeineh.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geweigerd uit te sluiten dat  Hamas  de macht in Gaza zou behouden of zich zelfs maar zou aansluiten bij een door de PA geleid bestuursorgaan dat ook jurisdictie zou hebben in Judea en Samaria.

Volgens Palestijnse opiniepeilingen steunt 89% van de Palestijnen de oprichting van een regering waarin  Hamas deel uitmaakt of onder leiding staat . Slechts ongeveer 8,5% zei dat zij voorstander zijn van een autoriteit die uitsluitend wordt gecontroleerd door de Fatah-factie van Abbas.


Bron: https://www.jns.org/palestinian-terror-factions-heading-to-moscow-for-unity-talks/

Datum 28-02-2024

Afbeelding: Lid van het politieke bureau van Hamas Mousa Abu Marzouk, 19 juni 2022. Bron: Hamas.ps/ar.

EN / NL/ עב