Als de Israëlische plannen voor annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever doorgaan zou dat de ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit veroorzaken en vormt het ook een existentiële bedreiging voor Jordanië, zei secretaris-generaal van het Uitvoerend Comité van de PLO, Saeb Erekat, in een briefing met de linkse Israëlische groep Peace Now.

Als Netanyahu doorgaat met zijn plannen voor annexatie, stort de Palestijnse Autoriteit in, “ik weet het zeker”, zei Erekat.

Het gesprek met Peace Now vond plaats via een online evenement dat de groep vrijdag organiseerde in de nasleep van de belofte van Netanyahu vorige week om de kwestie van de annexatie van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zo snel mogelijk aan zijn nieuwe regering voor te leggen.

Hoewel hij Netanyahu hekelde was het grootste gedeelte van woede gericht richting Trump regering die hij beschuldigde met een vredesplan te zijn gekomen dat Israël in staat stelt 30% van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, het gedeelte waar de meeste Israëlische settlements gelegen zijn.

Staatssecretaris Mike “ Pompeo zegt dat hij met Jezus wandelt om nederzettingen te legaliseren. En Jezus loopt met hem mee om annexatie te legitimeren, ‘zei Erekat.

De overheidsfunctionarissen van de Trump regering zijn een ‘groep ideologen’ die zich ‘niet bekommeren’ om Israëli’s en Palestijnen, zei Erekat. Hij voegde eraan toe dat de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, die het vredesplan leidde, ‘arrogant’ en ‘onwetend’ was.

Daarnaast verwees Erekat naar Jordanië waar Koning Abdullah heel duidelijk had gezegd:’ Als je gaat annexeren, is dat een existentiële bedreiging voor Jordanië ‘. Wie zou in hun gezonde verstand de veiligheid en stabiliteit van Jordanië bedreigen? ‘ zei Erekat. Jordaanse stabiliteit is een “hoofdprobleem voor Israëli’s, Palestijnen, Egyptenaren, voor iedereen in de regio”, voegde hij eraan toe.

Alles wat het plan van Trump toelaat, is voor een Palestijnse staat ‘zonder enig symbool van soevereiniteit. Die vlieger gaat niet op. Ik zal er geen deel van uitmaken’, zei Erekat.

‘Israël kan niet eerst kan annexeren en daarna gaan onderhandelen met de Palestijnen, omdat annexatie een dictaat is van voorwaarden, dus eventuele gesprekken achteraf zouden overbodig zijn. Ik ga niet op mijn knieën mijn overgave ondertekenen om onder Israëlische bezetting en apartheid te komen te staan. Daar gaat het allemaal om. Het gaat om het opzetten van één staat en twee systemen, apartheid ”, zei Erekat.


Bronvermelding:
Datum:        28-05-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב