Er is begrip voor het feit dat de Palestijnen een obstakel zijn voor vrede, zegt Gilad Erdan.

Terwijl de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op woensdag haar jaarlijkse algemene debat in New York aftrapte, kwam de Israëlische ambassadeur Gilad Erdan samen met JNS om de meest uiteenlopende kwesties te bespreken, van de Palestijnen tot Iran en Hezbollah.

JNS: Ambassadeur, als u terugkijkt op het afgelopen jaar, denkt u dat Israël meer stemmen heeft gewonnen in de V.N.?

Gilad Erdan: Het hangt af van de stemming. We zijn erin geslaagd om de automatische anti-Israël meerderheid uit te putten. Het meest prominente voorbeeld was de stemming over de overdracht van het Palestijnse conflict aan het Internationaal Gerechtshof. Slechts 87 landen stemden voor. Dat is minder dan de helft van de VN.

De andere helft stemde weliswaar niet tegen, maar sommige onthielden zich van stemming. In het verleden kregen dergelijke stappen 140 stemmen.

Een ander voorbeeld was een Palestijns evenement om het 75ste jaar van Israël als een “nakba” [“catastrofe”] te markeren. We voerden een campagne en de 50 belangrijkste landen boycotten de bijeenkomst. Veel landen kennen de waarheid. Niet alleen over de Palestijnse corruptie, maar ook over de Palestijnse onwil om tot een akkoord te komen.

We hoorden het hoofd van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas beweren dat Israël verantwoordelijk is voor de Holocaust. De wereld heeft dus het gevoel dat hij volledig de weg kwijt is. Ik probeer te laten zien en uit te leggen dat de P.A. terroristen betaalt en aan opruiing doet. Als je daar de Abraham Akkoorden aan toevoegt, is er een begrip dat de Palestijnen een obstakel zijn voor vrede.

JNS: Hoe levend is de Palestijnse kwestie bij de V.N.?

Erdan: In de privégesprekken die ik voer, is er een begrip dat dit geen kwestie zou moeten zijn en dat het niet snel opgelost zal worden.

Aan de andere kant heeft de V.N. een vervormde structuur. Nadat Israël zijn Onafhankelijkheidsoorlog tegen alle verwachtingen in overleefde, nam het aantal landen in de V.N. toe en ontstonden er veel moslimlanden en landen die niets met democratie te maken hadden. Deze landen waren bondgenoten van de Palestijnen en creëerden organen die niet alleen moreel maar ook financieel verwrongen waren, zoals UNRWA.

JNS: Vertel me iets over de samenwerking met Arabische landen na de Abraham Akkoorden.

Erdan: Israël heeft veel meer legitimiteit sinds de Abraham Akkoorden. Ambassadeurs van landen die geen betrekkingen met Israël onderhouden, hebben gesprekken met mij en werken met ons samen. Ik kan helaas niet zeggen welke landen, maar sinds de akkoorden heb ik steeds meer gesprekken met landen waarmee we geen betrekkingen hebben. Er zijn veel moslimlanden die zich comfortabel voelen om deel te nemen aan Israëlische activiteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van technologie en water. Ik probeer Israëls hoogtechnologische industrie als hefboom te gebruiken.

JNS: Oekraïne bekritiseert Israël met betrekking tot hulp in de oorlog met Rusland. Wat is het beleid van Israël als het gaat om stemmen over die oorlog?

Erdan: Als ambassadeur van Israël bij de V.N., stemde ik bij alle relevante stemmingen met de pro-Oekraïense coalitie. We hebben Rusland veroordeeld, we hebben gestemd om Rusland uit de Mensenrechtenraad te verwijderen. Bij alle stemmingen stonden we aan de kant van de Oekraïners. Ik wil hieraan toevoegen dat de Oekraïense ambassadeur bij de V.N. mijn vriend is.

JNS: Maar Oekraïne stemt niet altijd met ons mee.

Erdan: Diplomatie is niet zwart-wit. Israël heeft veiligheidsbelangen die ons dwingen om een soort relatie met Rusland te hebben. We hebben Joden in Rusland. Oekraïne heeft ook zijn eigen belangen. Maar we steunen moreel de soevereiniteit van Oekraïne en zijn territoriale integriteit. Daarom stemmen wij voor.

JNS: Volgende maand eindigt het raketembargo van de Amerikaanse Veiligheidsraad tegen Iran. Wat is de volgende stap?

Erdan: Het aflopen van het raketembargo tegen Iran komt op een moment dat Iran demonstranten executeert en burgers vermoordt op de dag dat Mahsa Amini werd vermoord.

Het is ook duidelijk dat Iran zijn verplichtingen onder het Nucleaire Non-Proliferatie Verdrag schendt.
Dit bewijst eens te meer dat de harde kritiek op de JCPOA [de Iraanse nucleaire deal van 2015] terecht was en dat de deal niets heeft bijgedragen. Het enige wat het deed was Iran internationale legitimiteit geven.

Men ging ervan uit dat Iran zich zou matigen en dat dan de JCPOA-beperkingen konden worden opgeheven. Maar we zien precies het tegenovergestelde. Iran is extremer geworden. Dus proberen de belangrijkste spelers nu de mazen in de overeenkomst te dichten.

Wij vinden dat de Iraanse kwestie terug had moeten komen in de Veiligheidsraad. Op dit moment zien we dat helaas niet gebeuren. Maar we hopen wel dat de belangrijkste landen hun eigen sancties zullen opleggen aan Iran.

JNS: Rafael Grossi, de directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, zei vorige week dat de internationale gemeenschap minder geïnteresseerd is in de kwestie Iran. Voelt u hetzelfde?

Erdan: Helaas is er een gevoel van zwakte en vermoeidheid met betrekking tot het Iraanse nucleaire programma. Dat is echter niet dit jaar begonnen. We willen geloven dat de wereld heeft geleerd van wat ze voor haar ogen heeft gezien, bijvoorbeeld in Noord-Korea.

Nu de Iraniërs het punt hebben bereikt dat ze uranium verrijken tot 60% en hun schendingen van de mensenrechten zijn toegenomen, hopen we dat het geduld van de internationale gemeenschap opraakt. De oplossing is diplomatieke isolatie, sterke sancties en een geloofwaardige militaire dreiging.

JNS: Wat Libanon betreft, Hezbollah heeft onlangs een tent opgezet op Israëlisch grondgebied. Komt er een oplossing voor deze crisis?

Erdan: We zien de tent als een schending van onze soevereiniteit. Ik heb berichten gestuurd naar veel hoge VN-functionarissen over wat er zal gebeuren als deze schendingen doorgaan. Dingen zoals voorgestelde gesprekken over de definitieve afbakening van de grens met Libanon – wat zou worden geïnterpreteerd als een succes voor Hezbollah – zullen niets meer zijn dan pogingen tot afleiding totdat de tent is verwijderd.

We verwachten dat de secretaris-generaal van de VN en de Veiligheidsraad zullen eisen dat de Libanezen de tent weghalen. Degenen die geen escalatie willen die Libanon terugbrengt naar het Stenen Tijdperk, moeten actie ondernemen om de situatie te normaliseren.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-09-2023

Auteur:
Amichai Stein

Beeld
Israeli Ambassador Gilad Erdan at the U.N. General Assembly Hall in New York, Jan. 16, 2023. Photo by Arie Leib Abrams/Flash90.

Website:
www.jns.org

EN / NL/ עב