“Qatar heeft nu haast om zich aan te sluiten bij de normalisatie van de betrekkingen [met Israël] en de Deal of the Century”, verklaarde een Palestijnse functionaris.

De bezorgdheid neemt toe in Ramallah nadat Qatar de American Deal of the Century accepteerde als basis voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een gezamenlijke verklaring van de VS en Qatar op vrijdag over de strategische dialoog zorgde voor spanningen bij de Palestijnse Autoriteit en er is een groeiend besef dat Qatar een belangrijke schakel wordt in de uitvoering van Amerikaans beleid, zegt een bron in Ramallah.

De gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman Al Thani komt na langdurige contacten tussen de VS en Qatar. De verklaring bevat onder meer een clausule waarin Qatar de Amerikaanse visie erkent als basis voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Naar aanleiding van het nieuws over de gezamenlijke verklaring en een reeks memoranda van overeenstemming die erbij horen, zei Fatah-woordvoerder M ו nir Ja’ub dat “Qatar nu haast heeft om zich aan te sluiten bij de normalisatie van relaties en de Deal of the Century.”

Verschillende elementen in de Palestijnse facties veroordeelden de Qatari-beweging en verklaarden dat het een voortzetting was van de trend van “normalisering van de betrekkingen met [Israël]”, terwijl verschillende media Qatar prezen omdat het de eerste Arabische staat was die de deal van de eeuw accepteerde.

Aan de andere kant zei PA-hoofd Mahmoud Abbas ‘woordvoerder Nabil Abu Rudeina dat het officiële Palestijnse standpunt later zal worden gepubliceerd, blijkbaar uit de wens om geen kritiek op Qatar te geven, en tot dusver heeft de PA geen officiële verklaring over de kwestie afgegeven.

Een paar weken geleden verbood Abbas kritiek op de Qataris vanwege hun betrokkenheid bij de bemiddelingspogingen tussen Israël en Hamas.

Na kritiek van Palestijnse bronnen gaf het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring af waarin ze de opruiingscampagnes afkeurde en benadrukte dat Qatar de Palestijnen kiest en hun recht op een onafhankelijke staat onderstreept.

Saeb Erekat, een hoge PLO-functionaris, tweette en sprak zijn waardering uit voor het standpunt van Qatar met betrekking tot de noodzaak om “de Israëlische bezetting te beëindigen” en hun onafhankelijkheid tot stand te brengen, maar achter de schermen is er volgens verschillende bronnen groeiende bezorgdheid dat Qatar naar verwachting toetreden tot de overeenkomst met Israël.

De Amerikaans-Qatari-verklaring, ook gepubliceerd op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, negeert de Palestijnse Autoriteit volledig en uit haar bezorgdheid over de civiele situatie in Gaza.

De Verenigde Staten spreken ook hun waardering uit voor de rol van Qatar bij het bevorderen van initiatieven met Soedan en Somalië en voor zijn betrokkenheid bij de Taliban-kwestie, maar spraken de Palestijnse Autoriteit helemaal niet aan.

De verklaring gaat ook over de overeenkomst van de Verenigde Staten om voor 26 miljard dollar aan wapens te verkopen aan Qatar en een reeks memoranda over onderwijs, cultuur, sport, energie, luchtvaart en de strijd tegen terrorisme.

In dit verband moet worden opgemerkt dat de Verenigde Staten Hamas als een terroristische organisatie beschouwen.


Bronvermelding:
Datum:        21-09-2020
Auteur:        Baruch Yedid, TPS
Website:      unitedwithisrael.org


 

EN / NL/ עב