De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit (PA), Riyad Al-Malki, (foto) leek onlangs een religieuze oorlog te ontketenen tussen de moslimwereld en Israël, toen hij beweerde dat Israël van plan is ‘de Al-Aqsa Moskee te vernietigen en de vermeende Tempel te bouwen’, nadat het de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria had verklaard.

Al-Malki deed zijn uitspraak in een video­conferentie met Arabische functionarissen op het niveau van ministers van Buitenlandse Zaken over de veronder­stelde toekomstige plannen van Israël om de Israëlische wet toe te passen op de Jordaanvallei en de Israëlische steden en gemeenten in Judea en Samaria, meldde het officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida donderdag.

‘De annexatie door Israël zal de gezegende Al-Aqsa Moskee (…) onder volledige Israëlische controle plaatsen, om hun plan uit te voeren om hun valse verhaal te promoten om deze te vernietigen en hun beweerde Tempel te bouwen. Dit zal het conflict veranderen van een politiek conflict in een religieus conflict waarvan het einde slecht en bitter zal zijn, dat de stabiliteit zal ondermijnen en de veiligheid en vrede in de regio en de wereld zal vernietigen,’ vertelde Al-Malki aan de Arabische functionarissen.

We wijzen er op, dat Oost-Jeruzalem en de Tempel­berg reeds door Israël zijn geannexeerd door de toepassing van het Israëlische burgerlijk recht in 1967 en de goedkeuring van de Jeruzalemwet in 1980. Het maakt geen deel uit van het huidige annexatieplan, en het besluit van Al-Malki om de Al-Aqsa moskee er bij te betrekken is een doorzichtige poging om het conflict aan te wakkeren.

Palestinian Media Watch (PMW), die verslag deed van de verklaringen, merkte op dat ‘Al-Malki’s verklaring en voorspelling van een ‘godsdienst­oorlog’ fungeert als een oproep aan de Palestijnen om geweld en terreur te plegen in het geval dat Israël doorgaat met de annexatie’.

PMW, een waakhond voor opruiing en antisemitisme, wees er verder op dat de verklaring van Al-Malki ‘zich aansluit bij een lange reeks muziekvideo’s en opvullers, die door de PA worden uitgezonden en die bedoeld zijn om de Palestijnse straat op te stoken, en die oproepen tot zelf­moord­aanslagen en steekpartijen om ‘de eer te herstellen,’ en te vechten met ‘dolken en messen,’ en ‘Jeruzalem te verlossen’.

Volgens de door de VS geformuleerde ‘Deal of the Century’ kan Israël vanaf begin juli de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uitroepen.

Het Amerikaanse vredesplan, officieel getiteld ‘Vision for Peace, Prosperity, and a Brighter Future’, roept op tot de Israëlische annexatie van zo’n 30% van het grondgebied in Judea en Samaria dat al onder zijn controle staat, terwijl de resterende 70% een Palestijnse Staat moet worden.

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft het plan al verworpen voordat de details ervan waren gepubliceerd.


Bronvermelding:
Datum:        16-06-2020
Auteur:        TPS, PMW
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב