Een archeologisch team dat de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem klaarmaakte voor de restauratie van de bestratingsstenen, heeft bouwresten gevonden die dateren uit de periode van de Romeinse keizer Constantijn. 

De opgravingen zijn sinds maart aan de gang, als onderdeel van een twee jaar durend restauratieproject. Beatrice Brancazi en Stefano De Togni, twee Italiaanse leden van het archeologische team van de afdeling Oudheden van de Universiteit van Sapienza in Rome, presenteerden de vondsten aan de leiders van de gemeenschap die bij de kerk is aangesloten. 

Professor Francesca Romana Stasolla, die het project leidde, kondigde de ontdekking aan het publiek aan. 

“De rotslagen van de steengroeve zijn gevonden”, zei Stasolla in een persbericht van de Franciscan Custody of the Holy Land priory. “De werkzaamheden van de Constantijnse bouwplaats hadden als primaire vereiste dat dergelijke oneffenheden in de hoogte moesten worden overbrugd om een ​​uniform en homogeen plan te creëren om de structuren van de kerk en haar bijgebouwen te bouwen.” 

Romana zei dat het team de bouwmethoden van het oude Constantijnse tijdperk analyseerde en mozaïektegels ontdekte die waarschijnlijk afkomstig waren van vloerverhardingen. 

De ontdekking van het team bevestigt de traditie dat de heilige kerk werd gebouwd op de top van een steengroeve die het gebied domineerde tot de eerste eeuw voor Christus, meer dan 2000 jaar geleden. Sporen uit deze tijd zijn nog steeds zichtbaar in de oudste kapellen die onder de huidige kerkstructuur liggen. 

Keizer Constantijn maakte van het christendom de dominante religie van het Heilige Roomse Rijk. In 326 na Christus gaf Constantijn opdracht tot de bouw van een kerk bovenop de voormalige tempel van keizer Hadrianus voor Jupiter op de Capitolijnse heuvel. Hadrianus’ anti-joodse beleid strekte zich uit tot Jeruzalem, waar hij probeerde een Romeinse kolonie te stichten en Jeruzalem te hernoemen tot “Aelia Capitolina”, naar de tempel.

Naast de overblijfselen uit het Constantijns-tijdperk, ontdekte het archeologische team loopgraven die in de jaren zestig waren gegraven door Virginio Canio Corbo, een professor in de archeologie en de Italiaanse franciscaner monnik, die veel belangrijke religieuze plaatsen in het Heilige Land heeft opgegraven. 

Corbo’s naam wordt geassocieerd met opgravingen van het “Herdersveld” dicht bij Bethlehem, de oude stad Magdala in Galilea en een kandidaat voor de plaats van Hemelvaart op de Olijfberg. Corbo stierf in 1991 in Kafarnaüm, aan het Meer van Galilea. 

In maart kondigde de Israel Antiquities Authority de ontdekking aan van het oudste christelijke gebedshuis ter wereld, gelegen in de huidige Megiddo-gevangenis in het noorden van Israël. Megiddo staat van oudsher bekend als de plaats van Armageddon. 

“Deze structuur wordt geïnterpreteerd als het oudste christelijke gebedshuis ter wereld … en in feite vertelt het het verhaal van het christendom nog voordat het officieel werd”, schreef de IAA op sociale media. 

“We hebben hier archeologisch bewijs van een vroegchristelijke gemeenschap, waarvan de leden ook Romeinse legerofficieren waren, uit een periode voorafgaand aan de erkenning van het christendom als religie en jaren voordat het de officiële religie van het rijk werd”, schreef de Israëlische archeoloog Dr. Yotam Tepper van het Zinman Instituut voor Archeologie aan de Universiteit van Haifa


Bronvermelding:
Datum:        21-07-2022
Auteur:        Redactie
Beeld:         Bouwresten uit de periode van de Romeinse keizer Constantijn ontdekt tijdens renovaties aan de Heilig Grafkerk in Jeruzalem (Foto: Franciscaanse Bewaring van het Heilige Land)
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

EN / NL/ עב