Wat moderne archeologen betreft fluisteren oude munten geheimen over het leven in hun tijd. Een bronzen munt die onlangs werd ontdekt in de Oude Stad van Jeruzalem en teruggaat tot de tijd van de Bar Kochba-opstand, is daarop geen uitzondering.

De munt werd onthuld door de Israel Antiquities Authorities (IAA) voor Lag Ba’omer en vertegenwoordigt een unieke vondst.

Zoals Donald Tzvi Ariel, IAA-hoofd van de afdeling munten, uitgelegde aan The Jerusalem Post, zijn er van de 22.000 oude munten die in de Oude Stad zijn gevonden slechts vier terug te voeren naar Bar Kochba. Tussen 132 -136 n. Chr. leidde hij de opstand tegen de Romeinen, nadat die een kolonie in het gebied hadden gesticht en een tempel voor Jupiter op de Tempelberg hadden gebouwd.

“Jeruzalem was het doel en de strijdkreet van de Bar Kochba-rebellen, maar ze hebben de stad nooit weten te veroveren’, merkte Ariel op. ‘Dat blijkt ook uit het door hun kleine aantal geslagen munten in de stad. Het is voor het eerst in 40 jaar dat een dergelijke munt in het gebied is gevonden.”

Wat de munt ook zo zeldzaam maakt, is het feit dat het artefact een tros druiven aan de ene kant vertoont en een palmboom aan de andere kant – veel voorkomende symbolen op dergelijke munten – en de inscriptie “Yerushalayim” draagt in oude Hebreeuwse letters. Op de andere kant staat ‘Jaar twee van de vrijheid van Israël’.

De munt is opgegraven bij opgravingen uitgevoerd door de IAA en gefinancierd door de Ir David Foundation (Elad) in het William Davidson Archaeological Park, dat gelegen is tussen de Tempelberg en de Stad van David. Het park staat onder toezicht van de Company for the Reconstruction and Development of the Jewish Quarter in the Old City of Jerusalem, Ltd.

Ariël legde uit, dat munten in die tijd ook werden gebruikt als propagandamiddel om aankondigingen te doen – zoals de komst van een nieuwe koning – of om iets aan te prijzen.

“Dit gold vooral voor zilveren munten, terwijl bronzen munten, die minder waardevol waren, vaker werden gebruikt bij economische uitwisselingen,” zei hij. “In de Hasmonitische tijd sloegen joden niet hun eigen zilveren munten. De eerste keer dat dergelijke munten in Jeruzalem werden geslagen sinds de Perzische periode, was tijdens de Eerste Joodse Opstand tegen de Romeinen tussen 66 en 70 n. Chr., waarmee ze wilden verklaren: ‘Wij zijn hier, een onafhankelijke natie van de Romeinen’. Ook de Bar Kochba-rebellen wilden bevestigen, dat ze op de kaart stonden en legden door het slaan van munten een verklaring af tegen de Romeinen.”

Bronzen munten, zoals die onlangs werd gevonden, waren mogelijk een propagandamiddel op een lager niveau, maar door ze te slaan, erin te handelen en ze te innen voor belastingen ging er nog altijd een politieke boodschap vanuit, merkte de professor op.

Eén van de vragen die opkomt door de vindplaats van de munt, evenals uit de andere Bar Kochba-munten, is hoe ze hun weg naar de Oude Stad hebben bereikt als de rebellen nooit tot daar waren gekomen.

Ariël benadrukte, dat een mogelijke verklaring is dat de munt door een Romeinse soldaat als een soort souvenir was opgepikt en meegebracht naar zijn kamp. “Misschien vond hij het in de zak van een slachtoffer onder de rebellen en nam hij het mee,” zei de archeoloog.

“Munten kunnen we gebruiken om meer over geschiedenis te weten te komen. Bar Kochba wilde Jeruzalem veroveren, maar dat lukte niet, en na deze periode verdween de Joodse autonomie voor 2000 jaar.”

 

____________________________________________
Bronvermelding
Auteur: Rosella Tercatin
Datum: 11 mei 2020
website: www.jpost.com
Afbeelding: KOBI HARATI/CITY OF DAVID
____________________________________________

 

 

EN / NL/ עב