Op een van de twee kleine altaren in het Israel Museum zijn restanten van marihuana en mest gevonden. Ze stonden in een Israëlische tempel uit de achtste eeuw BCE die in een archeologische opgraving werden gevonden in de zuidelijke vestingstad Tel-Arad.

Volgens geleerden heeft koning Salomo deze vesting in de tiende eeuw voor Christus gebouwd.
Op een tweede groter altaar vonden onderzoekers bewijs van olibanumhars, die vaak wordt gebruikt als wierook in aromatische offergaven in Israëlitische tempels. Cannabis werd echter nooit gebruikt voor wierook, omdat het geen aangename geur afgeeft, zoals in de Bijbel wordt geadviseerd.

In de nieuwe studie, die net door de Universiteit van Tel-Aviv is uitgebracht, is aangetoond dat cannabis werd gebruikt als onderdeel van het cultische ritueel van de tempel. “Dit is het eerste bekende bewijs van de hallucinogene substantie die in het Koninkrijk van Juda werd gevonden”, concludeerden de onderzoekers Eran Arie, Baruch Rosen en Dvory Namdar. De marihuana die op het tempelaltaar werd gevonden, werd volgens hen gebruikt voor het effect op het bewust­zijn en de gemoeds­toestand van de aanbidders.

Een verbijsterende verrassing
De ontdekking van cannabis op het kleinere altaar kwam als een verrassing, omdat dit het vroegste bewijs is voor het gebruik van cannabis in het Oude Nabije Oosten. Van hallucinogene stoffen is bekend dat ze zijn gebruikt in culturen in de regio, maar dit is het eerste bewijs van een bewust­zijns­verande­rende stof die in een Israëlitische tempel is gevonden.

Bij het onderzoek naar de stoffen op het grotere altaar werd wierook vermengd met dierlijk vet gevonden. Dit was nodig om de hogere temperatuur te produceren die nodig is om het aroma vrij te laten komen, terwijl op het kleinere altaar het restant van cannabis gemengd was met dierlijke mest, die een mildere warmte produceert die nodig is om de hashiesh (een gedroogde cannabis­hars) te laten verspreiden onder de gelovigen.

In de Bijbel wordt wierook genoemd als aanvaardbaar voor gebruik in de Tempel van Jeruzalem vanwege het aangename aroma. Cannabis, die op het kleinere altaar in de tempel in Arad werd aangetroffen,, geeft aan dat het enige gebruik ervan als bewust­zijns­verande­rende stof kan zijn geweest, die als onderdeel van religieuze rituelen werd gebruikt.

Het gebruik van andere hallucinogene materialen voor cultische doeleinden bij het bereiken van staten van extase in het Oude Nabije Oosten is bekend uit de prehistorie. Opium is gevonden in tempels en gebedshuizen in geheel de Levant. Er is ook bewijs dat de Filistijnen uit de zuidelijke kustvlakte van Israël geest­verruimende drugs gebruiken in hun cultische rituelen. Nu weten we dat marihuana al in de 8e eeuw ook in Israël werd gebruikt om extase te stimuleren als onderdeel van de tempel­ceremonies in het Koninkrijk van Juda.

Het kan voor sommigen schokkend zijn om te ontdekken dat de oude Israëlieten in hun tempeldienst aan God hallucino­genen gebruikten. Lezers moeten niet vergeten dat in de religie van het oude Israël veel buitenlandse praktijken werden opgenomen. Om dit onderwerp verder te onderzoeken zullen nu meer altaren en wierook­branders worden geanalyseerd met behulp van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeks­mogelijkheden, zelfs in Jeruzalem.

Voor meer over het gebruik van cannabis in Joodse tradities zie mijn artikel Is Cannabis Kosher? (niet in het Nederlands vertaald)


Bronvermelding:
Datum:        08-06-2020
Auteur:        David Lazarus
Beeld:          Dudu Greenspan/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב