Nieuw onderzoek suggereert dat de Essenen een grote jaarlijkse ceremonie hielden in de regio Qumran.

Het Damascus-document , dat meer dan 1000 jaar oud is en deel uitmaakt van de oude verzameling Joodse manuscripten van Cairo Geniza, zou het mysterie kunnen verklaren waarom veel van de beroemde Dode Zee-rollen werden ontdekt in de afgelegen Qumran-grotten bij de Dode Zee. 

Het document van Damascus is vernoemd naar de vele verwijzingen naar de Syrische hoofdstad, die ooit werd geregeerd door de oude Hebreeuwse koning David. Het document is opgeslagen in de Cairo Genizah, een opslagruimte in een synagoge in de wijk Fustat in Cairo.

Nieuw onderzoek suggereert nu dat de regio Qumran diende als locatie voor een grote jaarlijkse ceremonie van de Essenen, een mystieke Joodse sekte. Volgens deze theorie verzamelden leden van deze sekte zich in Qumran uit steden en dorpen in het hele land van Israël om een ​​belangrijk ritueel te beoefenen dat bekend staat als het Verbond van Vernieuwing.

Het ritueel wordt naar verluidt genoemd in fragmenten van de Dode Zeerollen, volgens Daniel Vainstub, een archeoloog aan de Ben-Gurion Universiteit in de Negev. 

“De landelijke bijeenkomst in Sivan [de derde maand van de Joodse kalender, die in mei of juni valt] was een groot en goed gereguleerd evenement waarvoor duidelijke en gedetailleerde regels werden vastgesteld,” legde Vainstub uit . 

Vainstub betoogt dat het oude Hebreeuwse document een meer gedetailleerde beschrijving bevat van de jaarlijkse samenkomstceremonie in Qumran op de feestdag van Shavuot, die de hernieuwing van het Joodse verbond met God markeert. 

“Ik betoog dat het Damascus-document de verordening of regel bevat die de jaarlijkse bijeenkomst regelt. Niemand heeft dit voor mij opgemerkt”, vertelde Vainstub aan WordsSideKick.com. 

Vainstub’s theorie suggereert dat de Dode Zeerollen elders werden geschreven en later in het gebied werden gebracht. 

“Mijn theorie is ook consistent met het feit dat de rollen niet noodzakelijk afkomstig zijn uit Qumran, maar eerder vanuit het hele land naar de grotten zijn gebracht en in de grotten zijn achtergelaten in de loop van de decennia,” zei Vainstub. 

Vanstub gelooft dat de regio Qumran slechts enkele tientallen permanente inwoners had die elk jaar honderden pelgrims uit het hele land ontvingen. 

“Sommige tientallen permanente bewoners van Qumran … moesten eenmaal per jaar in steeds grotere aantallen vele honderden mensen op de site ontvangen. De plaats van Qumran, met zijn faciliteiten, grotten en oppervlakten, komt overeen met het bewijs voor de jaarlijkse bijeenkomst die uit de rollen naar voren komt.”

In maart 2021, de Israel Antiquities Authority  kondigde de ontdekking van twee dozijn unieke 2000-jaar-oude bijbelse scroll fragmenten in een woestijn van Judea grot. De zeldzame rolfragmenten bevatten naar verluidt passages uit de boeken Nahum en Zacharia. Het was de eerste keer dat historische artefacten van zo’n belang werden ontdekt sinds de Dode Zeerollen per ongeluk werden ontdekt in de jaren 1940. 

De Dode Zee-rollen werden eind jaren veertig ontdekt door de bedoeïenenherder Muhammed Edh-Dhib die op zoek was naar een verdwaalde geit in het gebied en per ongeluk de schat tegenkwam. 

Meer dan 15.000 stukken van meer dan 900 originele Hebreeuwse documenten werden uiteindelijk ontdekt in de Qumran-grotten in de Judese woestijn aan de westelijke oevers van de Dode Zee. 

Volgens de joodse religieuze wet is het verboden om teksten met de naam van God te vernietigen. Als gevolg hiervan werd de oude collectie van Genziah-manuscripten door de eeuwen heen bewaard en uiteindelijk in 1890 ontdekt door Solomon Schechter, een geleerde van de universiteit van Cambridge. 


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          screenshot Newsmax
Website:      All Israel

EN / NL/ עב