Afgelopen zondag schreef ik in een opinieartikel “Wat is de fascinatie van de Nederlandse regering voor Palestijnse terreur, die week in week uit voor dodelijke slachtoffers zorgt in Israël?” Woensdagavond werd dat duidelijk na het bekend worden van een geheim gesprek van minister Hoekstra met de in Israël op de terreurlijst gezette Palestijnse organisatie AL-Haq.

Het begon allemaal onschuldig, ik kreeg een uitnodiging van het Government Press Office (GPO) tot het bijwonen van de kranslegging door minister Hoekstra in Yad Vashem, het Holocaust herdenkingscentrum in Jeruzalem.

Dat was alles. Het bleek dat er een verborgen agenda was, andere journalisten werden door de Nederlandse ambassade in Tel Aviv geïnformeerd over het programma wat later op woensdag in Ramallah zou plaatsvinden.

Mogelijk dat ik op de zwarte lijst sta vanwege regelmatige kritiek op het Nederlandse beleid, die uitnodiging heb ik niet ontvangen van de Nederlandse ambassade.

Dat je als minister met een terreurorganisatie praat moet kunnen, maar niet als je dat geheimhoudt en iedereen die met vragen komt de woordvoerder van de minister en de contactpersoon van Buitenlandse Zaken in de Palestijnse gebieden, Jasper van Mastrigt, laat weten “ik ben niet in de positie hierover iets mee te delen“.

Het feit dat diezelfde Al Haq aanstaande maandag een online conferentie organiseert onder de naam Palestine & the ICC Paralysis: Is Justice Still Possible for Palestinians? waaronder in eerste stonde “” gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlands Zaken” geeft te denken.

Deze online conferentie heeft als doel om Israël als oorlogsmisdadiger voor het ICC in Den Haag te slepen.

Sprekers zijn o.a. Roger Waters, Pink Floyd en Israël-hater, en de directeur van Al Haq, Shawan Jabareen.

Opvallend is dat de zin over de financiering er dinsdagavond uit is gehaald na vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken hierover door het NIW.

Dat je als minister van Buitenlandse Zaken met een terreurorganisatie spreekt moet kunnen, maar wat niet kan is om dat geheim te houden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land dat je bezoekt.

Dat is niet alleen heel erg dom, het is ook nog eens schadelijk voor de diplomatieke verhoudingen tussen beide landen.

Inmiddels is het nieuws ook in Israël bekend geworden, o.a. de publieke omroep KAN (Channel 11), kwam vanmorgen met een tweet hierover:

Dit is slechts het begin, verwacht wordt de hele Israëlische pers zich hierop zal storten en gedurende dag hierover zal gaan berichten.

Uit mijn contacten hier in Israël wordt duidelijk dat niemand op de hoogte was met wie minister Hoekstra achter gesloten deuren in Ramallah zou gaan praten, en wordt er furieus gereageerd.

Wat is de bedoeling van minister Hoekstra geweest?

Voor mij wordt duidelijk dat de Nederlandse regering geen enkele moeite heeft om in het geheim met terroristen aan tafel te gaan zitten, en dit probeerden geheim te houden, wetende dat je zoiets alleen kan doen met medeweten van je collega’s in het land dat je bezoekt.

Ik krijg sterk de indruk dat het door Sigrid Kaag ingezette beleid gewoon wordt voortgezet of de minister het daarmee eens is of niet.

Goede diplomatieke banden met Israël zijn blijkbaar minder belangrijk dan goede banden met de Palestijnse leiders en terreurclubs die in de afgelopen twee maanden 20 Israëli’s hebben vermoord.


Bronvermelding:
Datum:        19-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Minister Hoekstra in Yad Vashem. Foto Isaac Harari / Yad Vashem
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב