JERUZALEM – Als opgravingen doorgaan met het blootleggen van meer schatten onder het plein van de Westelijke Muur, zou het netwerk van tunnels onder de Oude Stad op een dag van daaruit kunnen aansluiten op de Stad van David.
Dat zei een gids tijdens een rondleiding voor journalisten om deze week de nieuwste ontdekkingen en uitbreidingen bij de Western Wall Heritage Foundation te zien. Dagelijkse opgravingen leggen nieuwe lagen van de geschiedenis bloot.
“We verplaatsen vuil om onze wortels te ontdekken. Elke keer ontdekken we een ander tijdperk van de geschiedenis,” zei Shmuel Rabinowitz, de rabbijn van de Westelijke Muur en heilige plaatsen in Israël.
Hoewel Israël tijdens de COVID-19-pandemie bijna twee jaar verstoken was van toeristen, was het werk op de site aan de gang. En de veranderingen daar zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt.
Opgravingen hebben lang de bodem van de oorspronkelijke muren van het tempelgebied onthuld, ongeveer 17 meter (bijna 56 voet) onder het huidige blootgestelde deel van de Westelijke Muur waar mensen vandaag bidden. Maar voortgezet archeologisch werk heeft het potentieel om een verbinding te maken tussen dit deel van de stad buiten het oude tempelgebied en de stad David, die in Silwan ligt, buiten de muren van de oude stad.
Rabinowitz, die al meer dan 25 jaar in zijn functie is, zat de inauguratie van de Western Wall Heritage Foundation in november 2021 voor.
“Elke dag is niet zoals gisteren, en niet zoals morgen,” zei Rabinowitz over het dynamische karakter van zijn werk.
De ontdekkingen rond de Klaagmuur worden samengebracht in een virtual reality-film die bezoekers laat zien hoe de site eruit zou hebben gezien in de tijd van de Tweede Tempel.
Een andere digitale verbetering is het gebruik van live camera’s die de site monitoren, zodat mensen vanuit het buitenland verbinding kunnen maken. De organisatie heeft ook een functie toegevoegd waarmee mensen hun gebeden kunnen inzenden om te worden afgedrukt en vervolgens met de hand in de scheuren van de Klaagmuur te worden geschoven, een veel voorkomende traditie.
GEBEDEN EN POLITIEK
Maar controverse blijft op een steenworp afstand. Al dit graven vindt plaats in de schaduw van de Tempelberg – de beroemdste en meest controversiële site van het land als het gaat om die kleverige mix van politiek en religie in het Heilige Land.
Bezoeken aan de site door wetgevers, waaronder de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir, zijn altijd een dreigende bedreiging voor de status quo.
De Tempelberg – bij moslims bekend als Haram al Sharif – is de thuisbasis van de Al Aqsa-moskee en de Rotskoepel. Het plein wordt onderhouden onder de voogdij van het Koninkrijk Jordanië en niet-moslims mogen er niet bidden.
Rabinowitz benadrukte dat sinds het gebied onder Israëlische heerschappij kwam na de Zesdaagse Oorlog in 1967, het Israëlische deel – de Westelijke Muur – open is voor iedereen die wil bezoeken en bidden, zolang ze zich houden aan de orthodoxe regels van de site.
“We doen geen achtergrondcontrole – iedereen kan hier komen bidden,” zei hij. “We hebben geen monopolie op God. God is voor iedereen. Salomo wijdde de Eerste Tempel in, hij vroeg dat God ieders gebeden zou horen. Wat hij zegt staat in de Bijbel.”
Ironisch genoeg is Rabinowitz zelf nooit op de Tempelberg geweest, ondanks dat hij in een kantoor werkte met een vogelperspectief op de site. En zijn redenen om niet te stijgen hebben niets te maken met zorgen over het verstoren van de status quo.
“Ik ben nog nooit op de Tempelberg geweest – niet dat het me niet interesseert, niet dat ik niet wil gaan. Het doet me eigenlijk pijn dat ik niet kan bezoeken”, zei hij zondag in een briefing met verslaggevers. “De Tempelberg is van ons, maar zolang we niet de mogelijkheid hebben om onszelf te zuiveren, mogen we niet naar de Tempelberg gaan.”
Terwijl sommige Joden de Tempelberg regelmatig beklimmen voor zowel religieuze als politieke doeleinden, verbieden veel ultraorthodoxe stromingen van het Jodendom hun volgelingen om daarheen te gaan uit bezorgdheid voor rituele zuiverheid. Omdat alleen een hogepriester die gezuiverd is, het Heilige der Heiligen kan binnengaan, geloven sommige Joodse leiders dat het het beste is om de Tempelberg helemaal te vermijden, zodat men niet per ongeluk op de plaats loopt waar het altaar heeft gestaan.
Een bord van het opperrabbinaat van Israël waarschuwt Joodse bezoekers tegen het betreden van de Tempelberg. Ondanks de bewegwijzering is het aantal Joden dat de site bezoekt elk jaar gestaag gestegen. In 2022 bezochten 51.483 Joden de Tempelberg tegenover 34.651 in 2021.
Bronvermelding:
Datum: 25-01-2023
Auteur: Nicole Jans
Beeld: All Israel News
Website: https://allisrael.com/
Welke site kan je bezoeken on het te zien bij de klaagmuur bij de opgravingen?
Er zijn meerdere sites op YouTube te zien mbt archeologische opgravingen in Jeruzalem. City of David, tempeliers etc
Er zijn meerdere websites en er zijn meerdere live-webcams.
Zoek onder: live webcam kotel Jeruzalem. (O.a. via Skyline of Aish)
Sommigen staan op en rond de sabbat uit of staan naar boven gericht.
Wij hebben dagelijks het zicht op de Klaagmuur en zien ook de opgravingen.
Geweldig mooi om zo live mee te kijken!
Ik kan mij er wel wat bij voorstellen dat de ultraorthodoxe joden niet het risico willen nemen dat zij zich onbevoegd en onbewust op de heilige plek zouden stappen. Komt mij over als een vorm van heiligschennis.
Beste redactie,
Dank voor dit interessante artikel.
Wat mij als professioneel vertaler van het hart moet is dat deze tekst (net als veel soortgelijke internationalr artikelen over Israel) letterlijk vertaald uit het Engels lijkt (via Google Translate?) met als gevolg daarin enorm veel anglicismen en Engelse zinsconstructies. Het leest daardoor minder lekker in het Nederlands. Misschien kan iemand met goede kennis van het Nederlands het (volgende keer) vervolmaken..
Hartelijke groet,