zaterdag avond 13 april lanceerde Iran tientallen grond-grondraketten richting Israëlisch grondgebied. De overgrote meerderheid van de raketten werd buiten de grenzen van de staat Israël onderschept door onze luchtverdedigingsarray. Een paar raketten vielen op Israëlisch grondgebied; in dit stadium zijn we op de hoogte van één kind dat gewond raakte en dat er een treffer was op een IDF-basis in het zuiden, waar slechts geringe schade aan de infrastructuur was ontstaan. Ik herhaal: de schade aan de IDF-basis in het zuiden was gering en alleen aan de infrastructuur.

Bovendien onderschepten vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht meer dan tien kruisraketten buiten de grenzen van het land, en werden er ook tientallen onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) onderschept buiten de grenzen van de staat Israël, met in totaal meer dan 200 bedreigingen. De gebeurtenis is nog niet afgelopen en we gaan door met het onderscheppen van bedreigingen op weg naar Israël, waaronder UAV’s en mogelijk extra kruisraketten. Wij zijn nog steeds volop inzetbaar met tientallen vliegtuigen in de lucht ter verdediging. Hoewel de meeste bedreigingen zijn onderschept, herhaal en benadruk ik dat we geen risico’s moeten nemen en moeten handelen volgens de instructies van het Thuisfront Commando – deze instructies redden levens.

Zoals ik al zei, wordt het incident nog steeds beheerd en zal het waarschuwingssysteem van het Thuisfront Commando voldoende waarschuwing geven in gebieden waar gevaar dreigt. De IDF is in alle arena’s zeer sterk ingezet en is bereid volgens een gestructureerd plan door te gaan. Wij hebben ons ruim van tevoren op deze scenario’s voorbereid en opereren volgens operationele plannen. Blijf de richtlijnen volgen en toon verantwoordelijkheid en kalmte, zoals u de afgelopen uren heeft gedaan. De IDF doet en zal al het nodige doen om de veiligheid van de burgers van de staat Israël te beschermen. Ik zal u vanaf hier blijven informeren over elke operationele ontwikkeling.


Bron: IDF

EN / NL/ עב