“Zie… Ik zal hen bijeenbrengen van de uithoeken van de aarde; onder hen zijn blinden en verlamden, zwangeren en barenden met elkaar: met een grote menigte zullen zij hierheen terugkomen.” Jeremia 31:8-9 HSV

Operatie Salomo, een geheime Israëlische militaire operatie, vond plaats op 24 mei 1991 – 30 jaar geleden. In een tijdsbestek van 36 uur brachten 35 Israëlische vliegtuigen, inclusief de Israëlische luchtmacht en El Al-vliegtuigen, 14.325 Ethiopische Joden (Beta Israel) naar huis.

El Al’s toenmalige CEO vroeg gezagvoerder Arieh Oz, hoeveel passagiers hij in zijn vliegtuig had. “Duizendachtentachtig,” zei hij. “Maar dat is een wereldrecord!” riep de CEO uit. “Laten we opnieuw tellen om er zeker van de zijn.” Dit keer bleken het er echter 1122 te zijn.

Het Guinness Book of Records vermeldt dat 1088 het grootste aantal passagiers is dat ooit in één commercieel vliegtuig vervoerd werd.  Arieh Oz begreep al spoedig waarom er een verschil in aantal was. Het merendeel van de Joden uit het Gondar oorlogsgebied hadden nog nooit een vliegtuig gezien. Ook wisten ze niet waar Eretz Israël lag en of hun begeleiders wel te vertrouwen waren. Voordat ze het vliegtuig binnenstapten hadden veel angstige moeders hun kleine kinderen onder hun kleding verborgen.

In een tijdsbestek van 36 uur werden er 14.325 Ethiopische Joden naar Israël gebracht.
Arieh Oz wist precies hoe die moeders zich voelden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij samen met zijn zusje drie jaar lang verborgen gehouden op de zolder van een Nederlandse familie. Vlak voor Harry Klausner (later Arieh Oz) na de oorlog naar Israël vertrok vroeg iemand wat hij later wilde worden. Schaapsherder misschien? “Ik wil piloot worden,” was zijn antwoord.

Tientallen jaren diende Arieh zijn land en volk op een manier die hij zich als kind nooit had kunnen voorstellen. Hij nam zelfs deel aan de beroemde Entebbe reddingsactie. Na zijn actieve dienst bij de Israëlische luchtmacht werkte hij als piloot voor El Al en mocht zijn Jumbo 747 als eerste op het Addis Ababa vliegveld landen. In totaal zouden er drie jumbo’s komen. De autoriteiten klaagden echter dat de zware vliegtuigen hun landingsbaan vernield had en gaven de derde Jumbo geen toestemming om te landen. Toen het andere vliegtuig technische problemen bleek te hebben, zat er voor gezagvoerder Arieh niets anders op dan met meer passagiers op te stijgen.

Zodra de Ethiopische Joden zich realiseerden dat zij het Israëlische team konden vertrouwen, haalden de moeders hun verstopte kinderen tevoorschijn. Nadat Oz het verzoek om over Jeruzalem te vliegen had ingewilligd, zette hij zijn overvolle vliegtuig veilig aan de grond op Ben Goerion airport. De Beta Israel, die al zo lang naar Sion verlangden en alles hadden alles achtergelaten om hun droom te verwezenlijken, waren eindelijk THUIS gekomen.

Toen werd onze mond vervuld met lachen en onze tong met gejuich. Toen zei men onder de heidenvolken: De HEERE heeft grote dingen bij hen gedaan!” Psalm 126:2 HSV

Bekijk hier een video over Operatie Solomo

Op 10 mei 2021 gaven we een online concert, dat helemaal in het teken stond van de thuiskomst van Ethiopische Joden, de Beta Israel. Bekijk hier het concert terug!

 

 

 

EN / NL/ עב