MINISTER VAN DEFENSIE YOAV GALLANT HEEFT HET OPROEPEN VAN RESERVISTEN DOOR DE IDF GOEDGEKEURD, EN HET VEILIGHEIDSKABINET ZAL DINSDAGAVOND BIJEENKOMEN

De IDF heeft dinsdagochtend vroeg bij luchtaanvallen in de Gazastrook een aantal hooggeplaatste terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) getroffen, waarmee de operatie Shield and Arrow van start ging.

Tot de getroffen functionarissen behoren de commandant van de al-Quds Brigades in het noorden van de Gazastrook, een functionaris die verantwoordelijk is voor terroristische activiteiten op de Westelijke Jordaanoever en de secretaris van de militaire raad van de terreurbeweging.

Ten minste 12 Palestijnen werden gedood bij de aanvallen en 20 anderen raakten gewond, volgens Palestijnse rapporten, waarbij onder meer een aantal locaties in Gaza Stad, Rafah en Khan Yunis het doelwit waren.

Tot de functionarissen die bij de aanvallen werden gedood, behoren Khalil Bahitini, de commandant van de al-Quds Brigades in de noordelijke Gazastrook, Tareq Ezzaldin, een woordvoerder van de beweging die ook de terroristische activiteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza beheert, en Jihad Ghanem, secretaris van de militaire raad van de beweging.

Volgens de IDF was Bahitini de hoogste operationele commandant in de PIJ en was hij verantwoordelijk voor de raketbeschietingen op Israël in de afgelopen maand. Bahitini was van plan om in de nabije toekomst nog meer raketten af te vuren, aldus de IDF.

Ezzaldin was verantwoordelijk voor de communicatie tussen de organisatie en haar afdelingen op de Westelijke Jordaanoever en voor het overmaken van fondsen en het coördineren van de opruiingsacties op Israëlisch grondgebied.

Ghanem was een van de hoogste en meest ervaren agenten van de terreurorganisatie en was ooit commandant van de al-Quds Brigades in de zuidelijke Gazastrook. In zijn laatste functie was Ghanem verantwoordelijk voor de coördinatie van de overdracht van fondsen en wapens van de PIJ naar Hamas.

Naast de aanvallen op leden van de terreurgroep werden ook een aantal locaties voor de productie van wapens aangevallen, waaronder een raketfabriek in Khan Yunis en een faciliteit voor de productie van betonnen onderdelen voor terreurtunnels.

Daarnaast werden ook zes militaire gebouwen en een militaire stelling van de PIJ aangevallen.

De PIJ bevestigde dat de drie hoge functionarissen werden gedood, samen met hun vrouwen en enkele van hun kinderen, en benadrukte dat “we bevestigen dat het bloed van de martelaren onze vastberadenheid zal vergroten, en we zullen onze posities niet verlaten, en het verzet zal doorgaan.”

De IDF voerde de aanvallen op drie afzonderlijke locaties tegelijk uit met 40 straaljagers, helikopters en andere vliegtuigen.

“Dit gaat over vakkundige planning en precisie in de uitvoering die tot deze operationele prestatie hebben geleid. Dit is ‘planning met een pincet’ in het hart van een burgerbevolking – een gerichte moordaanslag in een gebouw met meerdere verdiepingen in een dicht gebied, seconden tussen de inslag, een zeer smal tijdsvenster en om 2 uur ’s nachts werden alle gebouwen aangevallen en de drie agenten gedood,” zei IDF-woordvoerder Daniel Hagari.

Naast een aantal andere maatregelen, heeft minister van Defensie Yoav Gallant de oproep van reservisten goedgekeurd die de IDF nodig heeft, en het Veiligheidskabinet zal dinsdagavond om 19.00 uur vergaderen in het licht van de situatie.

Hamas waarschuwt dat Israël “de prijs zal betalen” voor doden

Ismail Haniyeh, hoofd van de Hamasbeweging, waarschuwde dat Israël “een fout maakte in zijn inschattingen en de prijs zal betalen voor zijn misdaad,” eraan toevoegend dat “de agressie al onze mensen treft, en het verzet is verenigd in de confrontatie ermee.”

Een hoge regeringsfunctionaris verklaarde dinsdagochtend dat de aanvallen werden uitgevoerd “als reactie op de onophoudelijke agressie van de Islamitische Jihad” en dat de terroristen die bij de aanvallen werden gedood, bezig waren met het uitvoeren van terroristische operaties tegen Israëlische burgers.

De functionaris benadrukte dat “iedereen die terroristische activiteiten tegen ons initieert, er niet mee wegkomt. Wij zullen de burgers van Israël overal en met al onze kracht beschermen.”

“Wij roepen de internationale gemeenschap op om het schieten op Israëlische burgers vanuit burgerbevolkingsconcentraties in Gaza te veroordelen, en om duidelijke en ondubbelzinnige steun uit te spreken voor het recht van Israël om zich te verdedigen.”

De aanvallen komen minder dan een week na zware raketbeschietingen

De aanvallen komen minder dan een week nadat meer dan 100 raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar het zuiden van Israël na de dood van PIJ-functionaris Khader Adnan, die al meer dan 80 dagen in hongerstaking was terwijl hij in Israëlische hechtenis zat.

Sinds de raketbeschietingen vorige week heeft de Otzma Yehudit-partij een krachtiger antwoord geëist op het geweld vanuit Gaza en heeft zij stemmingen en regeringsvergaderingen geboycot totdat een dergelijk antwoord is uitgevoerd. Nadat de aanvallen dinsdagochtend begonnen, publiceerde minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, het hoofd van de partij, een tweet met de tekst “Het wordt tijd!”. Later op de ochtend kondigden leden van de partij aan dat zij hun boycot zouden beëindigen.

Afgelopen augustus lanceerde de IDF Operatie Breaking Dawn tegen Gaza nadat de PIJ dreigementen had geuit tegen Israël na de arrestatie van een functionaris van de beweging op de Westelijke Jordaanoever. Bij de operatie werd een aantal hoge functionarissen van de PIJ vermoord en werden meer dan 1.000 raketten op Israël afgevuurd.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
09-05-2023

Auteur:
Tzvi Joffre(vertaald uit het Engels)

Beeld:
Palestinian men inspect the heavily-damaged house of Islamic Jihad leader Jihad Ghannam killed in a pre-dawn Israeli air strike, in Rafah in the southern Gaza Strip, on May 9, 2023.(photo credit: Said Khatib/AFP via Getty Images

 

Website:
jpost.com

________________________________________________________________________

 

EN / NL/ עב