Premier Benjamin Netanyahu lijkt zijn 12 opeenvolgende jaren aan de macht binnen vijf dagen te beëindigen, zoals Knesset-voorzitter Yariv Levin dinsdag aankondigde dat er tijdens een speciale parlementaire sessie op zondag, een dag vóór de door de wet gestelde termijn.

De acht partijen tellende ‘verandering van regering’-alliantie, onder leiding van kandidaat-premier Naftali Bennett en Yesh Atid-leider Yair Lapid, verwacht een meerderheid van 61-59 bij de stemming te behalen, nadat Yamina MK Nir Orbach dinsdag had gezegd dat hij de nieuwe coalitie zou steunen.

De timing van de stemming betekent dat alle regeerakkoorden uiterlijk vrijdag formeel aan de Knesset moeten worden overhandigd en openbaar moeten worden gemaakt.

Het pro-Netanyahu-blok zal daarom 48 uur hebben – niet de 24 uur die wettelijk vereist is, aangezien de sabbatsdag niet wordt meegeteld – om de overeenkomsten te onderzoeken en rechtse parlementsleden onder druk te zetten om vóór de vertrouwensstemming te springen.

Het stemproces begint op zondag om 16.00 uur, zei de Knesset woordvoerder dinsdagavond. In een verklaring zei Levin dat tijdens dezelfde sessie een nieuwe Knesset-spreker zou worden gekozen. De Knesset komt normaal gesproken niet op zondag bijeen.

Het bont-gekleurde anti-Netanyahu blok:

Partijleiders in de opkomende coalitie: Deze combinatie van foto’s gemaakt op 2 juni 2021 toont boven van L naar R) Yesh Atid leider Yair Lapid, Yamina leider Naftali Bennett, New Hope leider Gideon Sa’ar, Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman.

Onder van links naar rechts: Meretz-leider Nitzan Horowitz, Blauw-Wit-leider Benny Gantz, Ra’am-leider Mansour Abbas en Labour-leider Merav Michaelide enige vrouw in deze coalitie (foto’s door AFP)

De nieuwe coalitie van acht partijen die de huidige overgangsregering van Netanyahu zou afzetten, zal een flinterdunne meerderheid van 61 wetgevers uit de 120 van de Knesset houden, wat betekent dat het overlopen van een enkel parlementslid het zou kunnen dwarsbomen.


Bronvermelding:
Datum:         08-06-2021
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב