Minuten voordat maandagavond zijn mandaat om een regering samen te stellen afliep, heeft president Rivlin het mandaat van Benny Gantz met twee dagen verlengd.

Eerder had president Rivlin zondag aangekondigd het mandaat van Gantz niet te verlengen, maar na een door Netanyahu gesteund, en door Gantz ingediend verzoek voor verlenging stemde de president daarmee in. Het verzoek werd gedaan terwijl Netanyahu en Gantz onderhandelden in de residentie van Netanyahu.

Reden hiervoor is de door Gantz en Netanyahu aangekondigde vooruitgang in de onderhandelingen om tot een nieuwe regering te komen.

Vandaag, dinsdag zullen de onderhandelingsteams van Likud en Blauw en Wit weer bij elkaar komen.

Gantz en Netanyahu werken aan een eenheidsregering waarbij Netanyahu tot september 2021 premier is , waarna Gantz die rol zal overnemen.

Na de aankondiging van de verlenging was een van de partijen in het rechtse blok, Yamina van Bennett en Shaked, woedend over het feit dat Netanyahu aan de eis over benoemingen van nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof had toegegeven aan de voorwaarden die Gantz had gesteld en er geen controle van Likud/Netanyahu, is over de benoeming van nieuwe rechters.

Yamina maakte duidelijk geen steun te geven aan een eventuele nieuwe regering onder leiding van Gantz en Netanyahu, waarbij zij zich buitenspel hebben gezet.

Likud hoopte door meer invloed op het benoemen van nieuwe rechters invloed uit te kunnen uitoefenen op het binnenkort van start gaande corruptie proces tegen Netanyahu.

Ook was Likud bevreesd dat het Hooggerechtshof zou kunnen beslissen dat iemand die is aangeklaagd voor corruptie geen premier kan worden. Gantz had eerder gedreigd met een dergelijk wetsvoorstel te komen. Het lijkt erop dat dit nu van tafel is.

Een ander heet hangijzer is de annexatie van de Jordaan vallei die Netanyahu wil doordrukken, zolang Trump nog aan de macht is.

Gantz voelt daar weinig voor en wil dat in een geleidelijk proces in overleg met de internationale gemeenschap doen.

Vandaag en morgen zullen duidelijkheid geven of Israël een nieuwe regering krijgt of voor een vierde keer naar de stembus gaat.


Bronvermelding
Datum:        13-04-2020
Auteur:    Joop Soesan
Beeld:         Screenshot YouTube
Website:      Joods.nl


EN / NL/ עב