Als onderdeel van de kroning van de Britse koning Charles III in Londen, sprak de pas gekroonde monarch vrijdag met president Isaac Herzog over het omstreden plan van de Israëlische regering voor de herziening van het gerechtelijk apparaat en prees hem voor zijn inspanningen om te bemiddelen bij een compromis met de oppositie, meldden Hebreeuwse media zaterdag laat.

Herzog en zijn vrouw Michal zouden ook verschillende wereldleiders hebben ontmoet tijdens een receptie op Buckingham Palace ter ere van de staatshoofden en royals die voor de gelegenheid waren overgevlogen – waaronder het schudden van handen met de leiders van Qatar en Oman, die geen formele diplomatieke banden hebben met de Joodse staat.

Volgens de nieuwssite Ynet herkende Charles Herzog in de menigte en zorgde hij er persoonlijk voor dat hij en zijn vrouw naar het voorste gedeelte van de rij werden gebracht en sprak met hen over de situatie in Israël en het Midden-Oosten.

Nadat het onderwerp van de hervorming ter sprake kwam, vertelde Herzog de koning naar verluidt dat het publieke debat in Israël aantoont dat het land “een sterke en levendige democratie is”.

Michal Herzog merkte naar verluidt op dat haar neven goede vrienden waren geweest met Charles’ vroegere cellolerares, een Joodse vrouw genaamd Naomi, waarop de vorst antwoordde: “Naomi was een geweldige lerares.”

Het was Herzogs derde ontmoeting met Charles sinds hij in 2021 president werd – de eerste was in Londen kort na zijn aantreden, en de tweede op de begrafenis vorig jaar van Charles’ moeder en voorganger, koningin Elizabeth II.

Tijdens de receptie hebben de Herzogs ook de Amerikaanse First Lady Jill Biden ontmoet en een “warm en hartelijk” gesprek gehad, meldde Ynet.

President of Israel Isaac Herzog and wife Michal arrive at Westminster Abbey in central London on May 6, 2023, (Photo by Andrew Matthews / POOL / AFP)

Michal Herzog zou een lang gesprek hebben gehad met de Oekraïense First Lady Olena Zelenska.

Charles was niet de enige die met Herzog over de justitiële revisie sprak. Hebreeuwse media zeiden dat de Franse president Emmanuel Macron de kwestie ook ter sprake bracht tijdens een lang gesprek met de Herzogs, en dat de Duitse president Frank Walter-Steinmeier dat ook deed.

De door de regering geplande herziening van de rechterlijke macht heeft in heel Israël tot wijdverspreide oppositie geleid, waarbij hooggeplaatste juristen, veiligheids- en economische functionarissen waarschuwen dat de maatregel de democratie zal ondermijnen door het systeem van ‘checks and balances’ op te heffen en als zodanig de veiligheid en de economie van het land zal schaden. Voorstanders beweren dat zij de democratie verdedigen door een activistische rechtbank aan banden te leggen.

Herzog zou ook warme gesprekken hebben gevoerd met prins William, de Jordaanse koning Abdullah II, de kroonprins van Bahrein, de president van de Verenigde Arabische Emiraten en de prinses van Marokko.

Uren na de kroning zelf op zaterdag publiceerde premier Benjamin Netanyahu een verklaring waarin hij en zijn vrouw Sara koning Charles en zijn vrouw, koningin Camilla, “van harte feliciteren” en eraan toevoegden: “Moge dit de verdere versterking markeren van de diepe band tussen onze twee naties.”

Charles werd onmiddellijk koning toen koningin Elizabeth op 8 september vorig jaar op 96-jarige leeftijd overleed, waarmee een einde kwam aan haar recordbrekende 70-jarige regeringsperiode na een jaar van afnemende gezondheid. Hij werd ook staatshoofd van 14 landen van het Gemenebest, waaronder Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.


Bronvermelding:
Datum:        07-05-2023
Auteur:        Toi Staff (vertaald uit het Engels)
Beeld:          door: Jacob King/Pool Photo via AP
Website:      timesofisrael.com


 

EN / NL/ עב