Staatshoofden uit Europa, Noord-Amerika en Australië komen samen in Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Centre in Jeruzalem, voor het Vijfde Wereld Holocaust Forum dat plaatsvindt op 23 januari 2020, enkele dagen voor de feitelijke Holocaust herdenking door de Verenigde Naties op 27 januari 2020.

Het evenement, getiteld ‘Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism,’ wordt georganiseerd door de World Holocaust Forum Foundation, onder leiding van Dr. Moshe Kantor, in samenwerking met Yad Vashem, onder auspiciën van de president van de staat Israël, Reuven ‘Ruvi’ Rivlin.

Terwijl de wereld de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz markeert (op 27 januari 2020), is de boodschap duidelijk – antisemitisme hoort niet thuis in onze mondiale samenleving. Deze historische gebeurtenis vindt plaats tegen de achtergrond van de toename van hatelijke en gewelddadige uitingen van antisemitisme, vooral in Europa.

Gezien deze alarmerende situatie hebben inspanningen om te onderwijzen over de gevaren van antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat en het bevorderen van Holocaustherdenking, onderwijs en onderzoek dit evenement belangrijker en relevanter gemaakt dan ooit tevoren.

De Holocaust, gericht op de totale vernietiging van alle Joden overal, en de uitroeiing van hun cultuur en geschiedenis, werd gevoed door extreem racistisch antisemitisme. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog heeft de internationale gemeenschap universele principes vastgesteld en internationale organisaties ingesteld met het uitdrukkelijke doel toekomstige misdaden tegen de menselijkheid af te wenden.

De manieren waarop antisemitisme sinds de oorlog heeft bestaan ​​en zich de afgelopen jaren heeft verspreid, moeten worden geïdentificeerd, bestudeerd en begrepen. Wereldleiders moeten alert zijn op de huidige manifestaties van antisemitisme en vastberaden blijven vechten tegen de situatie waar het verschijnt.

Het is de verantwoordelijkheid van de hele mensheid, en vooral de leiders die zich verzamelen in Yad Vashem, om te werken aan de bestrijding van antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat. Yad Vashem werkt onvermoeibaar om de kennis en het bewustzijn van de geschiedenis van de Holocaust te vergroten.

Niet alleen om ervoor te zorgen dat de betekenis ervan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog relevant blijft, maar ook als een waarschuwing tegen het alarmerende racisme dat vandaag over de hele wereld wordt gecultiveerd.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   09-01-2020
Website:


 

EN / NL/ עב