De Oostenrijkse regering en de Joodse gemeenschap van het land hebben een overeenkomst getekend waardoor de federale fondsen om Joodse instellingen veilig te stellen verdrievoudigen, kondigde bondskanselier Sebastian Kurz donderdag aan.

Kanselier Kurz schreef op zijn Twitter-account:

De afgelopen weken hebben aangetoond dat we samen moeten optreden om het joodse leven in Oostenrijk nog vastberadener te beschermen. Daarom zullen wij als staat de Joodse gemeenschap steunen met zijn hogere veiligheidskosten.

 

Oskar Deutsch, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Oostenrijk, schreef in een brief aan de leden van de gemeenschap:

Met deze historische stap manifesteert de Oostenrijkse regering het joodse leven als een natuurlijk en onafscheidelijk deel van Oostenrijk. De gemeenschap heeft een historisch akkoord bereikt met de federale regering van Oostenrijk om het Joodse leven op de lange termijn te beschermen en te bevorderen.

 

De kern van deze onderneming is de financiële steun van de federale overheid voor de Joodse Gemeenschap voor een bedrag van 4 miljoen euro per jaar. Dit betekent een verdrievoudiging van de bijstand voor beveiligingsuitgaven die we momenteel ontvangen via een overeenkomst met het federale ministerie van Binnenlandse Zaken.

Momenteel bedragen de uitgaven van de Joodse gemeenschap voor beveiliging € 3,7 miljoen, aldus Deutsch:

De nieuwe hulp zal niet alleen ons veiligheidsbudget ondersteunen: de nieuwe wet zal de consolidatie van de Joodse gemeenschap mogelijk maken; Het zal onze infrastructuur beveiligen en daarmee de gevarieerde diensten die de [gemeenschap] te bieden heeft. Dit omvat scholen, cultuur, jeugd, zorg, sociale ondersteuning, public relations, veiligheid en vele andere gebieden waar we trots op kunnen zijn.

Dat Joden in Oostenrijk beschermd moeten worden door professionele veiligheidsinstanties was een “trieste maar noodzakelijke realiteit”, vervolgde Deutsch. “Tegelijkertijd heeft de nauwe samenwerking van ons beveiligingspersoneel en onze commissie met de Oostenrijkse autoriteiten ons tot een van de veiligste gemeenschappen in Europa gemaakt.”

Kurz staat bekend als een fervent aanhanger van de joodse gemeenschap in zijn land en als een van Israëls trouwste bondgenoten in Europa. Hij voerde onder meer wetgeving uit die het mogelijk maakt dat degenen die werden vervolgd door het naziregime en hun directe nakomelingen het Oostenrijkse staatsburgerschap verkrijgen zonder hun bestaande paspoorten op te geven.

Vorige week werd een in Wenen geboren Israëlische man die 76 jaar geleden op achtjarige leeftijd Oostenrijk verliet de eerste Jood die het Oostenrijkse staatsburgerschap ontving onder de nieuwe wet. De 84-jarige Ben Zion Lapid ontving vrijdag zijn officiële paspoort op de Oostenrijkse ambassade in Israël, dagen nadat de nieuwe wet van kracht werd.

Volgens de nieuwe wet zullen naar verwachting duizenden joden over de hele wereld het Oostenrijkse staatsburgerschap aanvragen. Lapid vertelde de Oostenrijkse krant Der Standard dat zijn kleinkinderen hem aanspoorden zijn Oostenrijkse staatsburgerschap terug te eisen.

Ben Lapid vertelde tegen zijn familie:

Ik ben in de herfst van mijn leven, het kan me niet schelen wie of hoe ik ben, maar ik wil iets overlaten aan mijn vier kinderen en acht kleinkinderen. Je kunt nu ook Oostenrijker worden, en als je hier ooit weg moet en een toevluchtsoord nodig hebt, dan heb je een plek. Voor mij is de cirkel rond… ik ging niet uit eigen wil; Ik was een kind. Israël is natuurlijk mijn thuis, maar het is ook zoiets als thuiskomen. Omdat ik nog steeds Duits spreek en ik ben geïnteresseerd in wat er in Oostenrijk gebeurt. En omdat mijn broer in Oostenrijk woont. Nu kom ik na 76 jaar terug als Ben Zion Lapid.

Lapid ontvluchtte Oostenrijk met zijn moeder in 1944, woonachtig in Slovenië en Italië voordat hij aan boord ging van een overvolle boot naar het Mandaat Palestina. De Britten onderschepten de boot en hij bracht negen maanden door in een vluchtelingenkamp op Cyprus, gescheiden van zijn moeder, voordat hij Israël werd binnengesmokkeld. Hij werd later herenigd met zijn moeder.

 


EN / NL/ עב