JERUZALEM – 7 oktober

Menigeen vraagt zich nu af, hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de IDF zich zo heeft laten overrompelen en de Hamas zich van zijn meest beestachtige kant heeft kunnen laten zien. De vraag die daarop volgt is, hoe kan het dat het zo lang heeft moeten duren voordat Israël haar troepen heeft gemobiliseerd; een land dat feitelijk altijd op militaire alert staat? Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Aan het einde van de dag is de IDF erin geslaagd om enige terroristen onschadelijk te maken.

In de afbeelding hierboven is te zien dat de gepakte terroristen gehandboeid op de grond liggen. Hun broeken zijn omlaag getrokken om er zeker van te zijn dat er geen verborgen explosieven of wapens tevoorschijn kunnen komen.

De meeste van de 22 plaatsen die Hamas is ingevallen zijn weer onder controle van de IDF. Op een aantal plaatsen zoals in Sderot, Ofakiem en Berie wordt nog steeds heftig gevochten. Inmiddels zijn ruim 31 bataljons opgeroepen en onderweg naar het zuiden. Ze worden met bussen en zelfs met treinen vervoerd. Zulke grote hoeveelheden troepen zie je eigenlijk alleen als je van pla bent een gebied in te trekken. Dus de kans is groot dat de IDF naast luchtaanvallen ook grondtroepen Gaza in zullen sturen. Ook aan de noordgrens zijn er troepenversterkingen bezig en is het geluid van straaljagers en helikopters sinds aan aantal uur een bekend geluid.

EN / NL/ עב