Nadat Nederland en Zwitserland besloten om hun jaarlijkse financiële steun aan de UNRWA voorlopig uit stellen, is ook het parlement in Nieuw-Zeeland tot die beslissing gekomen.

Oorzaak is de openbaarmaking van de corruptie binnen de top van de VN organisatie dat hoofdzakelijk machtsmisbruik, anti-semitisme, winstbejag, wangedrag en bindingen met terroristische organisaties betreffen. Dit gaat ten koste aan het doel van de VN-organisatie namelijk, de belangen van uitsluitend de Palestijnse bevolking in het Midden-Oosten behartigen.

Nieuw-Zeeland heeft bepaald dat het eerst de publicatie afwacht van het onderzoeksrapport van het VN-kantoor voor Intern Toezicht dat de beschuldigingen aan het adres van de UNRWA toetsen. Het rapport wordt naar verwachting in oktober openbaar gemaakt.

In een verklaring van het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel valt o.a. te lezen dat “wij volledige medewerking van de UNRWA verwachten”. Na publicatie zullen de uitkomsten eerst worden bestudeerd en pas dan zal een besluit vallen voor toekomstige financiële bijstand.

Nieuw-Zeeland maakte van januari tot aan juni 2019 al bijna 1,6 miljoen dollar aan de UNRWA over.

 

 

 

EN / NL/ עב