Het was een ontroerende ontmoeting van president Biden met twee Holocaust-overlevenden na de kranslegging bij de eeuwige vlam in het Holocaust herdenkingscentrum Yad Vashem, toen hij naar de twee vrouwen toeliep en op een knie op een knie ging.

President Biden bij Rena Quint en Giselle (Gita) Cycowicz. Foto Koby Gideon / GPO

De president van de Verenigde Staten van Amerika Joe Biden woensdag, kort na aankomst in Israël, een bezoek gebracht aan Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center.

Yad Vashem voorzitter Dani Dayan en overlevende van de Holocaust en voorzitter van de Yad Vashem raad Rabbi Israël Meir Lau begroette president Biden bij aankomst. President Biden nam deel aan een herdenkingsceremonie in de Hall of Remembrance samen met de president van de staat Israël Isaac Herzog , de Israëlische premier Yair Lapid , de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, de Israëlische minister van Defensie Benny Ganz , de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivanen de nieuw aangestelde speciale gezant van de VS voor het bewaken en bestrijden van antisemitisme Am. Prof. Deborah Lipstadt.

In de Herdenkingshal begroette en sprak de president twee overlevenden van de Holocaust, Rena Quint en Giselle (Gita) Cycowicz , die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten emigreerden, waar ze hun leven opnieuw opbouwden. Ze wonen nu allebei in Israël.

Tijdens het bezoek ontving president Biden een Token of Remembrance, een replica van een tekening uit de Holocaust, gemaakt door Holocaust-overlevende Moshe Perl.

Foto Koby Gideon / GPO

Aan het einde van het bezoek ondertekende de president het Yad Vashem-gastenboek:

Het is een grote eer om terug te zijn – terug naar mijn emotionele thuis, we mogen nooit, maar dan ook nooit vergeten, want haat wordt nooit verslagen. Het verbergt alleen. We moeten elke volgende generatie leren dat het opnieuw kan gebeuren tenzij we het onthouden. Dat is wat ik mijn kinderen en kleinkinderen leer. Vergeet nooit.”

Foto Koby Gideon / GPO
—————–

Bronvermelding:
Datum:       14-07-2022
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:          Kobi Gideon /GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב