Een Israëlische overheidsfunctionaris noemt de zwarte lijst-creërende UNHRC een verzameling van “tirannieke staten en dictatoriale regimes,” en acht het een verrot instituut” “zonder enige connectie met echte mensenrechten”.

NGO’s* die banden met terroristen hebben waren betrokken bij de samenstelling van de zwarte lijst van de UNHRC – waarop 112 bedrijven staan die zakelijke relaties met Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria onderhouden – die afgelopen woensdag is gepubliceerd, volgens een onderzoek door het Israëlische ministerie van Strategische Zaken.

Palestijnse NGO Addameer en PFLP
Een voorbeeld daarvan is de Palestijnse NGO Addameer die Samer Arbeed in dienst had als accountant. Arbeed is kortgeleden gevangen gezet voor zijn rol in de door de VN aangemerkte terroristische groepering “Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) en voor zijn bijdrage aan de moord op de 17-jarige Rina Shnerb door een explosie. Shnerbs broer en vader waren gewond geraakt tijdens de aanval.

Arbeed werd schuldig bevonden aan het actief deelnemen aan het bombardement van augustus 2019 als zijnde de leider van de terreurcel achter de aanval en het zelf ontsteken van de bom in de omgeving van de Israëlische gemeenschap Dolev.

NGO Al-Haq en PFLP
Een andere NGO, Al-Haq, en diens directeur, Shawan Jabarin, waren ook nauw betrokken bij de oproep tot het samenstellen, publiceren en vrijgeven van de UNHCR databank. Jabarin is een voormalig senior-lid van de PFLP die gevangen heeft gezeten vanwege zijn rol in talloze terroristische activiteiten.

In august 2019 ontmoette Jabarin de U.N. Hoge Commissaris voor Mensenrechten Michelle Bachelet en overhandigde haar een brief namens ongeveer 100 organisaties waarin de publicatie van de databank werd geëist. De brief eiste dat de zaak zou worden besproken tijdens de op handen zijnde UNHRC sessie van september 2019.

Palestinian Center for Human Rights (PCHR) en Hamas
Een derde NGO, de Palestinian Center for Human Rights (PCHR), ondertekende die brief. Tijdens een ontmoeting tussen PCHR voorzitter Raji Sourani en Bachelet in november 2018 riep hij haar op tot publicate van de zwarte lijst.

Sourani and het hoofd van juridische afdeling van PCHR onderhouden nauwe banden met de terroristische organisatie Hamas, waarbij sprake is van intensieve samenwerking tussen de twee groeperingen.

De PCHR is bijvoorbeeld betrokken bij de door Hamas georganiseerde “marsen voor terugkeer”, die worden gekarakteriseerd door zeer veel geweld inclusief schietaanvallen, vuurbommen en meerdere pogingen om door het grenshek tussen Gaza en Israël te breken.

Norwegian People’s Aid en Hamas/PFLP
Tot slot ondertekende ook de Norwegian People’s Aid (NPA) de brief van november 2018 die opriep tot publicatie van de zwarte lijst.

In april 2018 kondigde de VS autoriteiten aan dat NPA—een NGO dat humanitaire activiteiten uitvoert en jarenlang subsidies van de Amerikaanse overheid had ontvangen—een boete kreeg opgelegd van $2 miljoen door de VS volgend op een onderzoek dat uitwees dat tussen 2012 en 2016 de NPA gelden had overgemaakt ten behoeve van Gazaanse jeugdprojecten waaraan Hamas en PFLP agenten deelnamen.

Het onderzoek legde ook aan de dag dat NPA in verscheidene diensten aan Iran had voorzien tussen 2001 and 2008. Als gevolg van deze bevindingen werd vastgesteld dat de rapportages van de organisatie aan de VS Agency for International Development in deze contexten vals waren.

UNHRC verrot instituut
“Dit is wederom een schandelijk besluit door de UNHRC dat alweer het niet-aflatende antisemitisme en de Israël-haat van de VN aantoont,” zei de Israëlische minister Gilad Erdan van Strategische Zaken. “De UNHRC dat bestaat uit tirannieke staten en dictatoriale regimes bewijst maar weer eens dat het een verrot instituut is dat besluiten neemt gebaseerd op waanzin en die geen enkele connectie hebben met echte mensenrechten.”

*Non-Governmental Organisations

 

_________________________________
Bronvermelding
Auteur: Jewish News Syndicate (JNS)
Datum: 14 februari 2020
Website: www.jns.org
Afbeelding: AP | Adel Hana

 

EN / NL/ עב