Onderhandelingen tussen coalitie en oppositie, hebben ertoe geleid dat er een akkoord is om komende woensdag de Knesset te ontbinden. Hierdoor is de mogelijkheid voorkomen dat de oppositie een alternatieve regering creëert zonder nieuwe verkiezingen.

De mogelijke data voor de verkiezing zijn volgens de aankondiging 25 oktober en 1 november, alleen moet daar verder over worden onderhandeld.

Dit bleek uit het voorbeeld dat de coalitie wilde dat er voortgang in de Knesset werd geboekt met de uitbreiding van infrastructurele werken in groot Tel Aviv, waar de oppositie zei daar alleen aan te willen meewerken als de verkiezingsdatum op 25 november werd bepaald.

Overeenstemming werd niet bereikt.

Gedurende maandag probeerde commissievoorzitter en overloper Ohrbach beslissingen constant uit te stellen om een door Netanyahu geleide regering mogelijk te maken zonder dat er verkiezingen zouden plaatsvinden.

Ook extreemrechtse partijleider Bezalel Smotrich, van Religieus Zionisme, probeerde dit, zonder resultaat overigens, waarna er voor hen beiden niets anders opzat dan de eerste stemming te laten plaatsvinden.

De coalitie en de oppositie waren het erover eens dat er tot de verkiezingen geen pogingen zullen worden ondernomen om te stemmen over wetsvoorstellen die “de regels van het spel veranderen”.

Dit betekent dat de Knesset niet verder zal komen met een wetsvoorstel dat een criminele verdachte verbiedt een regering te leiden, of een wetsvoorstel dat de kiesdrempel verlaagt van 3,25 procent naar 2 procent. De eerste wordt algemeen gezien als een poging om oppositieleider Benjamin Netanyahu, die terechtstaat in drie corruptiezaken, te verbieden premier te worden, tenzij hij wordt vrijgesproken. De tweede zou waarschijnlijk gunstig zijn voor kleinere partijen die deel uitmaken van de coalitie die bang zijn om bij de volgende verkiezingen onder de 3,25 procent te komen.

Voordat de wetgevers de eerste lezing van het wetsvoorstel om de 24e Knesset van Israël te ontbinden in de vroege ochtend van dinsdagochtend goedkeurden, werd er onderhandeld om de staatsfinanciering voor campagnes van politieke partijen te verhogen. Dit onder grote druk van de Likud partij die anders nergens aan wilde meewerken.

Je kan je afvragen waarom de grootste partij van het land deze extra verspilling van belastinggelden wilde.

Na uren van onderhandelingen tussen coalitie en oppositie kwamen partijen overeen de staatsfinanciering te verhogen met NIS 30 miljoen (€ 8,25 miljoen).

Zodra het wetsvoorstel woensdag zal zijn aangenomen om de Knesset te ontbinden zal premier Naftali Bennett de macht overdragen aan minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, die als interim-premier zal dienen door middel van verkiezingen en totdat een nieuwe regering is gevormd.


Bronvermelding:
Datum:        28-06-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot You Tube
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב