ICEJ blijft ondanks de wereldwijde coronacrisis nieuwe immigranten naar Israël brengen
Terwijl de afgelopen maanden ten gevolge van het coronavirus wereldwijd beperkingen op vliegreizen zijn opgelegd, heeft de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) evengoed nog 565 nieuwe Joodse immigranten kunnen helpen bij het maken van aliyah naar Israël.
Begin februari begonnen verschillende landen inreisverboden uit te vaardigen die het internationale reizen sindsdien enorm hebben belemmerd. Maar zelfs toen overal vluchten werden geannuleerd, slaagde de Christelijke Ambassade er toch in om 450 Russisch-joodse immigranten op vluchten te zetten vanuit verschillende delen van de voormalige Sovjet landen. De meesten gingen bij aankomst in Israël direct in zelfquarantaine gedurende twee weken vanwege de COVID-19-dreiging. Een vlucht op 22 maart uit St. Petersburg met 26 Russisch-Joodse olim [immigranten; Red. RI] aan boord markeerde de 30e verjaardag van de sponsoring door ICEJ van Joodse aliyah uit de voormalige Sovjet-Unie.
Twee dagen later sponsorde de ICEJ vluchten voor 72 Ethiopische joden die vanuit Addis Abeba aankwamen. Ze werden naar een absorptiecentrum op kibboets Beit Alfa gebracht en gingen ook meteen de eerste 14 dagen in quarantaine. Daarnaast heeft de ICEJ Pesach-geschenkmanden gefinancierd met daarin voedsel, spelletjes, leermateriaal en andere items voor deze en de vele andere recent gearriveerde Ethiopisch-Joodse families ter ondersteuning van hun integratieproces tijdens de Pesachvakantie.
Opgeteld bij een eerdere groep Ethiopische immigranten in februari, heeft de ICEJ in totaal 115 Ethiopische joden bijgestaan bij het maken van aliyah tijdens de coronacrisis.
“Ondanks al het slechte nieuws over het coronavirus, is het goede nieuws dat Joden nog steeds naar huis komen in Israël”, zei ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler. “Het is verbazingwekkend om te zien hoe sterk het verlangen is van deze Joodse families om naar Israël te vertrekken. Velen van hun hebben zelfs hun aliyah versneld ondanks de twee weken zelfquarantaine die als eis geldt. Het is ons voorrecht en onze roeping om hen en heel Israël door deze moeilijke tijd heen te helpen. ”
De Christelijke Ambassade hielp ook tientallen andere pas geïmmigreerde gezinnen tijdens de Pesachvakantie, door hun voedselbonnen en vitale hulp te bieden terwijl ze geïsoleerd bleven in de centra van het Joodse Agentschap. Bühler: “Ze zouden normaal gesproken ulpan-lessen [Hebreeuws voor nieuwe immigranten; Red. RI] en gemeenschapsevenementen bijwonen, inclusief dagkampen voor de kinderen. Maar omdat ze [vanwege de coronamaatregelen; Red. RI] niet in grote groepen konden verzamelen, kochten we spelletjes, knutselwerkjes en speelgoed voor de kinderen en financierden we ook kleine groepsactiviteiten voor hen.”
Ondertussen reageerde de ICEJ op dringende hulpvragen namens een aantal Bnei Menashe, Chinese en Latijns-Amerikaanse joodse families die zo ongeveer het afgelopen jaar in Israël aankwamen en het moeilijk hebben vanwege ontslagen en andere economische gevolgen van de corona-crisis. “We waren in staat om beurzen en voedselbonnen aan hen te verstrekken om de pas werklozen en mensen in nood te helpen voordat de Pesachvakantie aanbrak.” aldus Bühler.
Terwijl Israël hoopt op een spoedig en geleidelijk opheffen van het reisverbod en de strenge lockdown, verwacht men dat de aliyah de komende maanden snel zal worden hervat. Om te beginnen zet de Christelijke Ambassade zich in om de aanhoudende Ethiopische aliyah te ondersteunen, waar nog eens 150 Ethiopische joden die al toestemming hebben op hun beurt wachten om naar huis in Israël te vertrekken.
Ondertussen staan nog veel meer aliyah-aanvragers uit Rusland klaar om te gaan, aangezien de Russische economie hapert vanwege de ineenstorting van de roebel, de corona-dreiging en de sterke daling van de wereldolieprijzen. Uit de laatste rapporten blijkt ook dat de enorme bosbrand in de bossen bij Tsjernobyl de hoofdstad Kiev onder rook bedekt. Meestal is de zomer het hoogseizoen voor Joodse gezinnen die naar Israël verhuizen, zodat de kinderen in de herfst op hun nieuwe school in Israël kunnen beginnen. Voor veel joodse families in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland is de situatie dermate urgent geworden dat ze nu vragen om hun reisplannen te mogen versnellen om zo snel mogelijk naar Israël te komen.
_________________________________________________
Bronvermelding
Auteur: David Parsons
Datum: 20 april 2020
website: www.news.kehila.org via int.icej.org
Afbeelding: www.news.kehila.org
_________________________________________________