Gezondheidsexperts in Israël zijn met stomheid geslagen nadat blijkt dat na weken van strikte afsluiting en dagelijks vaccineren het aantal besmettingen blijft toenemen. Een kwart van alle doden zijn in januari overleden, er raken steeds meer kinderen besmet en de ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet meer aan.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot en met woensdag 4.513 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Op maandag stierven er 74 mensen aan de ziekte. Meer dan een kwart van de totale COVID-19-sterfgevallen in Israël sinds het begin van de pandemie zijn deze maand geregistreerd.

Het ministerie zei dat er maandag 8.680 gevallen zijn gediagnosticeerd en op dinsdag 7.737, waarbij het percentage dat positief op het virus test is gestegen tot 9,6%, een van de hoogste cijfers in meer dan drie maanden.

Er zijn nu in Israël 74.323 mensen actief met het virus besmet. Van hen verkeren er 1141 in ernstige toestand, waaronder 414 in kritieke toestand en 313 die zijn aangesloten op beademingsapparatuur. Dinsdag werden er meer dan 160 nieuwe ernstige gevallen gemeld, een van de hoogste aantallen sinds het begin van de pandemie in maart 2020.

Zowel Channel 12-nieuws als de publieke omroep Kan citeerden niet nader genoemde functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid die zeiden dat al hun voorspellingen onjuist zijn gebleken, waarbij verschillende gemuteerde, besmettelijkere virusstammen steeds vaker voorkomen. Na het bereiken van een piek van meer dan 10.000 dagelijkse gevallen vorige week, blijven de cijfers hardnekkig hoog.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dinsdagavond dat 2.728.154 van de Israëlische bevolking van 9,3 miljoen mensen ten minste één dosis van het vaccin hebben ontvangen, waarvan 1.315.179 beide injecties hebben gekregen. Israël leidt de wereld in vaccinaties per hoofd van de bevolking.

Ondertussen melde het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem dat het op het punt van ‘instorten staat’ en personeel en ziekenhuis de toestroom van nieuwe patiënten niet meer aan kunnen.

“Deze golf is veel complexer. De zieke mensen hebben meer complicaties. De ademhalingsproblemen zijn complexer. De angst zit in hun ogen. Het is niet gemakkelijk te zien,” zei een van de verpleegsters tegen Channel 12 nieuws.

Hoewel nog niet officieel goedgekeurd, overweegt het ministerie van Volksgezondheid toestemming te verlenen om kinderen onder 16 jaar te gaan inenten nu blijkt dat steeds meer kinderen met het COVID-19 virus besmet raken en er kinderen overlijden aan de gevolgen daarvan.

Het ministerie gaf aan dat gezien de stijgende besmettingsniveaus de risico’s van het niet vaccineren van risicokinderen groter waren dan de gevaren die voortvloeien uit de onvoldoende gegevens over het vaccineren van die leeftijdsgroep.

De afgelopen weken zijn er meer gevallen van besmetting met kinderen geweest, een trend die wordt toegeschreven aan de Britse mutatie. Volgens Britse onderzoekers lijken kinderen vatbaarder te zijn voor het besmet raken en verspreiden van het gemuteerde virus dan voor de oorspronkelijke stam.

Dat blijkt ook uit andere cijfers, namelijk dat ondanks dat alle scholen al weken dicht zijn, 45% van de nieuwe besmettingen sinds begin 2021 kinderen onder de 17 jaar betreft. In totaal zijn er ruim 54.000 kinderen besmet.

Het Pfizer-BioNTech-vaccin – het belangrijkste dat in Israël wordt gebruikt – is niet getest op kinderen en is slechts goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen door volwassenen en tieners ouder dan 16 jaar.


Bronvermelding:
Datum:        27-01-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב