Ondanks dat ook Israël te maken had met de wereld­wijde corona pandemie, verwelkomde het land in 2020 21.115 nieuwe immigranten uit 89 landen, zo heeft de minister van Immigratie en Absorptie, Pnina Tamano-Shata, bekend gemaakt.

Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Ethiopië. Meer dan duizend medische hulpverleners zijn dit jaar naar Israël geëmigreerd en zullen in het Israëlische gezondheidszorgsysteem worden geïntegreerd.

Minister Pnina Tamano-Shata verklaarde:
‘In weerwil van en ondanks de Corona pandemie, waardoor veel landen een beleid van algemene lockdown voor lange periodes begonnen, lieten de Olim (nieuwe immigranten) de moed niet zakken en bleven ze emigreren. Als je de bemoedigende gegevens over immigratie en integratie ziet, zie je ook de optimistische en positieve kant van het afgelopen jaar. Ik ben blij en trots dat ik het recht heb om de nieuwe Olim te dienen in deze gecompliceerde periode, om hen te helpen om de barrières voor immigratie weg te nemen en de instrumenten te verstrekken voor een soepele integratie in Israël’.

De meeste nieuwe Olim die dit jaar naar Israël kwamen, kozen ervoor zich te vestigen in de steden Netanya (3.142), Tel Aviv (3.060), Jeruzalem (2.972), en naar de noordelijke stad Haifa gingen er 2.523. De rest verspreidde zich over het hele land. Meer dan 43% van de Olim waren dit jaar 18 tot 35 jaar oud en ongeveer een kwart van hen waren kinderen en tieners tot 18 jaar. Achtenveertig procent van de nieuwkomers is alleenstaand en 42 procent van hen is getrouwd. Van de Olim hebben zich 2.534 aangemeld bij de IDF, en het aantal Sabra-baby’s, dat is geboren bij ouders die dit jaar naar Israël zijn geëmigreerd is 349.

Aan de beroepszijde ligt het meest voorkomende beroep op het gebied van marketing en handel, dat 18,2% van alle Olim omvat. Iets meer dan 7% van Olim houdt zich bezig met technologie en techniek en 5% is opgeleid in de medische en paramedische beroepen.

De belangrijkste landen voor Aliyah zijn dit jaar:
➢ Rusland (6.644)
➢ Oekraïne (2.969)
➢ Verenigde Staten (2.728)
➢ Frankrijk (2.415) ➢ Ethiopië (931 – eind januari worden er in totaal 2.000 verwacht).

Verdeeld naar geografische regio’s:
➢ 10.500 kwamen uit Oost-Europa
➢ Ongeveer 3.500 uit West-Europa
➢ Meer dan 3.000 kwamen uit Noord-Amerika
➢ Uit Latijns-Amerika kwamen ongeveer 1.500 Olim, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar.

Verrassend zijn een aantal landen waaruit Olim zijn aangekomen, zoals de Bahama’s, de Dominicaanse Republiek, Zambia, Nigeria en Ghana.

Na de door Tamano-Shata door de Knesset geloodste resolutie, immigreerden dit jaar 800 Olim uit Ethiopië in het kader van ‘Operatie Tzoer Yisrael‘. Zij hadden tientallen jaren gewacht om naar Israël te komen en zich met hun families te herenigen.
Bovendien leidde Tamano-Shata een inspanning om 253 van de Bnei Menashe-gemeenschap uit het noordoosten van India naar huis te halen, na vele jaren van wachten.

Op de laatste dag van 2020 werden 76 immigranten uit Brazilië, Argentinië en Italië, 55 immigranten uit Rusland, 4 uit Oekraïne en één immigrant uit Nederland verwacht in Israël. Op de eerste dag van 2021 verwelkomden we 303 immigranten uit Ethiopië, als onderdeel van ‘Operatie Tzoer Yisrael’, om zich bij de Ethiopische Joden te voegen. Volgens voorspellingen van het Ministerie van Immigratie en Absorptie zullen er het komende jaar naar verwachting tussen de 33.000 en 45.000 nieuwe Olim in Israël aankomen. Dat hangt af van de situatie van de Corona pandemie over de hele wereld.


Bronvermelding:
Datum:        04-01-2021
Auteur:        Yossi Aloni
Beeld:          Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב