Alhoewel er geen lockdown in Israël is lijkt dat er toch sterk op, nu door de Omicron variant honderdduizenden Israëli’s gedwongen thuis in quarantaine zitten, of thuisblijven doordat hun kinderen in quarantaine zitten.

Het wordt nu wel duidelijk, met meer dan 30.000 nieuwe dagelijkse besmettingen slaat de Omicron variant hard om zich heen. Honderdduizenden Israëli’s zitten in quarantaine, ruim 81.000 schoolkinderen en ruim 3.100 onderwijzers zitten in quarantaine, en dat is te merken in winkelcentra en op de snelwegen van het land.

Winkelcentra melden tot 50% minder bezoekers, snelwegen zien een afname tot 40% van het verkeer, wat vooral in de spitsuren is te merken, doordat files minder lang zijn of helemaal niet meer aanwezig zijn.

Daarnaast besluit het ene na het andere bedrijf over te schakelen op thuiswerken zoals dat ook tijdens de lockdowns werd gedaan.

Ook wordt duidelijk dat regering de grip op het virus kwijt is. Beslissingen veranderen dagelijks, terwijl het aantal besmettingen iedere dag opnieuw records breken.

Veel mensen in Israël durven hun huis niet meer uit, bang om besmet te worden, en bestellen levensmiddelen en andere producten online.

De besteldienst Wolt krijgt iedere 3 seconden een bestelling voor een snelle antigenen thuistest, drogisterijen en apotheken moeten dagelijks na een paar uur al ‘nee’ verkopen als klanten om een antigenen thuistest komen vragen.

Het is een situatie die Israël nooit eerder heeft meegemaakt en waarvan het einde nog niet in zicht nu de voorspellingen van experts, dat het land dagelijks 50.000 of mogelijk zlefs 75.000 nieuwe besmettingen zal zien, zullen uitkomen zoals het er nu op lijkt.

Het is ook een situatie die Nederland en andere Europese landen nog staat te wachten, omdat Israël, zoals de voorgaande virusgolven hebben laten zien, vooroploopt op Europa.

Virus experts in het land zeggen dat de piek in de komende twee weken zal komen, waarna het aantal besmettingen zal stabiliseren en daarna afnemen.

We wachten het af.


Bronvermelding:
Datum:        11-01-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב