Israël laat zonder enige ruchtbaarheid duizenden Palestijnen toe om vanuit de Gazastrook Israel binnen te komen om zaken te doen en te werken, blijkbaar als onderdeel van afspraken met de heersende Hamas-terreurgroep gericht op het voorkomen van een vierde oorlog in het geblokkeerde gebied, aldus meldt de Times of Israel.

Israël heeft effectief duizenden werkvergunningen ingetrokken toen het samen met Egypte een verlammende blokkade op Gaza oplegde nadat Hamas in 2007 de macht van rivaliserende Palestijnse troepen had overgenomen. De blokkade, samen met drie oorlogen tussen Hamas en Israël, heeft de economie in Gaza verwoest, waar de werkloosheid nu meer dan 50% is.

In de afgelopen maanden heeft Israël stilletjes enige verlichting geboden als onderdeel van een niet-officieel, door Egyptisch bemiddeld bestand met Hamas, in ruil voor minder raketvuur vanaf het grondgebied en het terugbrengen van de wekelijkse protesten langs de grens met Israel. Het heeft Qatar toegestaan miljoenen dollars contant te leveren om Hamas in staat te stellen zijn ambtenaren te betalen en het heeft de Verenigde Naties toegestaan de hulpinspanningen op te voeren.

Nu lijkt het erop dat Israël een programma heeft uitgebreid waarin het al lang honderden vergunningen aan eigenaren van bedrijven had verstrekt om voor handel naar Israël en de Westelijke Jordaanoever te reizen. Palestijnse functionarissen zeggen dat Israel nu ongeveer 5.000 zogenaamde handelsvergunningen verstrekt en deze toekent aan Palestijnen die als arbeiders in de bouw, landbouw en industrie werken.

Het Israëlische militaire lichaam dat burgerzaken regelt in Gaza, heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Hamas-functionarissen weigerden ook commentaar te geven.

Salih al-Ziq, het hoofd van het verbindingscomité van de Palestijnse Autoriteit, dat de binnenkomen en terugkeer van Palestijnen met Israël coördineert, zei dat Israël zijn quotum voor handelaarsvergunningen heeft verhoogd van minder dan 1.000 in 2017 tot 5.000 vandaag. Hij zei dat er al 4.000 zijn uitgegeven en dat de commissie geen nieuwe aanvragen meer ontving nadat 2.000 waren ingediend voor de laatste 1.000 slots.

Het verhoogde quotum vertegenwoordigt nog steeds een “kleine fractie” van de 26.000 Palestijnen die vanuit Gaza naar Israël kwamen voor hun werk voorafgaand aan het uitbreken van de tweede Palestijnse intifada in 2000, volgens Gisha, een Israëlische rechtengroep die voor vrijheid van verkeer pleit.

Maher al-Tabaa, een ambtenaar bij de Kamer van Koophandel in Gaza, zei dat een “groot deel” van degenen die een handelaarsvergunning krijgen, arbieders zijn. Hij zei dat Israël de vergunningen heeft verlengd van drie naar zes maanden en de minimumleeftijd om in aanmerking te komen heeft verlaagd van 25 naar 25.

“Dit is goed voor Gaza, maar het is een zeer beperkt effect,” zei hij. “We hebben 15.000 tot 20.000 vergunningen nodig om daarheen te gaan om het effect van deze versoepeling te voelen.”

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         01-10-2019
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:          Screenshot YouTube
Website:       https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב