Zelfs wanneer mensen aan bankiers uitlegden dat ze geen verband hielden met sancties, werden ze geweigerd.

Immigranten naar Israël die de Russisch-Oekraïense oorlog ontvluchten, worden door banken nog steeds de mogelijkheid ontzegd om activa uit hun voormalige land over te dragen, volgens eisen van NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) die woensdag zijn vrijgegeven, hoewel de situatie is verbeterd met een beleidsdocument van maandag van de Vereniging van Israëlische Banken, vertelde advocaat Anna Moshe van het advocatenkantoor Pearl Cohen in een interview op woensdag aan The Jerusalem Post.

In het afgelopen jaar meldde Israël dat het bijna 80.000 immigranten ontving in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, zei Moshe, maar deze mensen worden geconfronteerd met “een ongelooflijk obstakel van het banksysteem om hun spaargeld, de compensatie die ze kregen voor de verkoop van hun appartementen of auto’s of bedrijven of de dividendbedragen, over te dragen en hun leven opnieuw te beginnen.”

Moshe, die in deze kwestie de NGO ‘Reboot Startup Nation’ en door olim opgerichte hightechbedrijven heeft vertegenwoordigd, legde uit dat Israëlische banken onder de sancties van de regering-Obama van 2014 zwaar werden beboet vanwege de Russische annexatie van de Krim.

Banken huiverig voor registratie Oekraïense vluchtelingen

De banken blijven terughoudend, en weigeren daarom, de nieuwe burgers en transferbedrijven, bankdiensten. Moshe zei dat sommige van deze immigranten hun gezinnen en bedrijven hebben meegenomen en naar elders zijn verhuisd nadat ze hun tegoeden niet konden gebruiken.

“We hebben het over mensen die niets te maken hebben met de sancties van de VS,” zei Moshe. Zelfs wanneer mensen aan bankiers verklaarden dat ze geen verband hielden met de sancties, werden ze geweigerd.

Cliënten en zakenmensen uit deze voormalige Sovjet-Unie landen zochten via Moshe hun toevlucht tot de rechter.

Moshe zei dat ze enkele maanden geleden werd ingehuurd door Sophia Tupolev van ‘Reboot Start Up Nation’. Samen ondervroegen zij 500 immigrantengezinnen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland over hun ervaringen met Israëlische banken. Volgens de NGO werd 93% van deze gezinnen mondeling bankdiensten geweigerd, vond 61% het moeilijk of onmogelijk om hun spaargeld over te maken en had 37% zelfs moeite met het openen van een bankrekening.

Moshe, lid van het bestuur van de Israëlische bilaterale kamer van koophandel, bracht deze cijfers naar de Bank van Israël, die zei dat ze “verbaasd” waren omdat “de antwoorden soms gewoon wreed zijn, om te zeggen dat we niet met Olim omgaan of om te zeggen dat er sancties zijn, het is gewoon te veel risico, omdat geen van hen zich tot in de details verdiept had en echt documenten controleerde.”

 

“Het banksysteem moet stappen ondernemen op basis van de behoeften van de klanten met betrekking tot het toegankelijk maken van informatie in die talen en de aanpak van de klanten voor het verkrijgen van bankdiensten in de kantoren van het bankbedrijf. Wat betreft het verzoek van een klant om geld over te maken via een entiteit die niet voorkomt op de lijst van entiteiten waarop sancties van toepassing zijn, wil ik verduidelijken dat het verzoek in overweging moet worden genomen overeenkomstig de omstandigheden en de aard van het verzoek.”

 Yair Avidan, Bank van Israël

 

De voorzitter van de Knesset voor Immigratie, Absorptie en Diaspora-aangelegenheden, Oded Forer, werd door Moshe gecrediteerd voor zijn “ongelooflijke” werk om de kwestie aan te pakken door een speciale vergadering van de commissie bijeen te roepen en te coördineren met Moshe en de Bank van Israël.

“Hij is de vader van dit project,” complimenteerde zij Forer.

Moshe deed aanbevelingen, maar erkende de risico’s voor de banken. Zij zei dat zij de banken om schriftelijke antwoorden hadden gevraagd om uit te leggen wat zij nodig hebben om vermogensoverdrachten mogelijk te maken, in plaats van algemene ontkenningen. Zij ontdekten bij hun onderzoek ook dat de banken deze kwesties verschillend aanpakken – er was geen uniform beleid.

“We zijn niet tegen het banksysteem,” zei Moshe. “We proberen alleen de twee bij elkaar te brengen en actieve communicatie te bewerkstelligen.”

Moshe legde uit dat haar cliënten naar Israël kwamen zonder sociale activa van in het land te zijn opgegroeid, ze weten misschien niet hoe ze een Israëlische advocaat moeten krijgen of hoe ze een Israëlische bank moeten benaderen, laat staan dat ze de juiste hulpmiddelen in toegankelijke talen beschikbaar hebben.

Ook Yisrael Beiteinu-leider Avigdorg Liberman nam contact op met de Bank van Israël en vroeg om aandacht voor dit probleem.

Op 20 maart zei ‘Reboot Start Up Nation’ dat de banken de richtlijnen nog steeds niet ten uitvoer hadden gebracht. Op 2 mei bracht de Vereniging van Israëlische banken een document uit over de vereiste documenten om te kunnen ‘bankieren onder het mom van sancties’.

Moshe zei dat er meer moet worden gedaan. Elke bankmanager moet weten hoe hij kan controleren wie of wat onder sancties valt. Israëlische banken moeten kunnen corresponderen met particuliere Russische banken die niet onder sancties vallen. ‘Reboot Start Up Nation’ bracht woensdag een bijgewerkte lijst van eisen uit als onderdeel van hun “fair banking project”. De NGO vroeg om tijdlijnen voor antwoorden, een lijst met redenen voor weigering van diensten, meer vereiste documentlijsten, een beroepsprocedure, meer taaldiensten bij bankinterfaces en richtlijnen voor kleine geldstortingen.

Moshe zei dat de huidige regelgeving ertoe leidt dat mensen hun geld, activa, families en bedrijven naar andere landen brengen.

“Meer dan 80% is hoog opgeleid. We hebben het over 50-60% onder de 50 jaar. Veel van hen zijn jonger dan 35 jaar. We hebben ongeveer 17.000 kinderen onder de 17 jaar,” zei Moshe. Velen spreken vloeiend Engels, zijn rijk en hebben connecties met bedrijven.

Moshe zei dat het haar als zionist frustreerde om zoveel potentiële activa voor de staat Israël naar elders te zien gaan. De volgende stap die nodig is, zei ze, kan wetgeving zijn om de laatste van de aanbevelingen voor verbetering uit te voeren.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
10-05-2023

Auteur:
Michael Starr

Beeld:
Advocaat Anna Moshe, Partner and Chair of the IL Emerging Companies & Venture Capital Practice Group at Pearl Cohen Law firm (photo credit: TOMER JACOBSON)

Website:
jpost.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב