Volgens de Israëlische minister van Milieu is de olieramp die Israëls kust heeft getroffen veroorzaakt door een niet-geregistreerde Libisch schip dat vanuit Iran naar de Middellandse zee voer om de olie voor de kust van Israël te lozen en nu weer terug is in Iran.

“Nadat we het aantal verdachten bij het incident hadden beperkt, ontdekten we dat het niet alleen om milieucriminaliteit ging, maar om milieuterrorisme”, zei de minister in een tweet.

Gamliel zei in een persconferentie woensdagvond dat het schip vanuit Iran was vertrokken en zijn zender had uitgeschakeld voordat het Israëlische wateren binnenging om de olie te lozen. Vervolgens zette het schip zijn reis zogenaamd voort naar Syrië voordat he terugkeerde naar Iran, waar het schip zich op dit moment nog steeds bevindt.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling “moeten de prijs betalen”, betoogde Gamliel. “De eigenaar van het schip heeft zwart bloed aan zijn handen.”

Naar schatting 1.000 ton zwarte teer uit het lek spoelde aan op meer dan 90% van de 195 kilometer lange kustlijn van Israël. De regering wacht de resultaten van de waterkwaliteitstests af, alvorens mogelijk enkele stranden te heropenen. De standen zijn langs de kust zijn gesloten.

Het ministerie identificeerde ongeveer 10 schepen in de regio als mogelijke boosdoeners. Vervolgens zijn de namen van tientallen andere schepen aan de lijst toegevoegd. De lijst met verdachte schepen werd daarna met hulp van buitenlandse functionarissen opnieuw verkleind tot ongeveer 10.


Bronvermelding:
Datum:        03-03-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Vrijwilligers ruimen de olie op. Screenshot Channel 12
Website:      joods.nl


 

 

EN / NL/ עב