Meer dan 40 wereldleiders, waaronder Koning Willem-Alexander, komen deze week bijeen in Jeruzalem om te herdenken dat 75 jaar geleden concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Als het aan de Palestijnse Autoriteit ligt wordt het World Holocaust Forum in herdenkingscentrum Yad Vashem echter bruut verstoord. “Een schot kan de ceremonie verstoren, een dode en het wordt afgelast,” zo schreef de officiële PA-krant Al-Hayat Al-Jadida afgelopen weekend.

De oproep tot moord werd gedaan in een column van Yahya Rabah, een vertegenwoordiger van Fatah in de Gazastrook. Mediawaakhond Palestinian Media Watch publiceerde zondag een vertaling van het artikel.

‘De Palestijnse Holocaust’
Rabah schrijft in zijn column dat “de Holocaust van de Joden vreselijk is”, maar klaagt vervolgens dat “de Palestijnse Holocaust door Israël” wordt genegeerd door de internationale gemeenschap. “Palestijnen zullen dit uiteraard nooit accepteren, en men kan er vanuit gaan dat zij zich zullen verzetten tegen de ceremonie in Jeruzalem, omdat Jeruzalem van hen is, ondanks dat Trump het aan Israel heeft gegeven als onderdeel van zijn walgelijke Deal van de Eeuw.”

“Een schot kan de ceremonie verstoren, een dode en het wordt afgelast.” Rabah hitst zijn lezers vervolgens op door te schrijven dat de Arabieren “ondanks hun ellende en ontevredenheid” in staat zijn om “niet in de stappen van Israël en Amerika te volgen, die bepalen wie hun vrienden en wie hun vijanden zijn”. Het is het zoveelste voorbeeld van ophitsing en haat zaaien door de Palestijnse Autoriteit.

Pro-Palestijnse activisten
Ook bij Nederlandse Israël-haters schiet de herdenkingsplechtigheid in de Israëlische hoofdstad in het verkeerde keelgat. Pro-Palestijnse activisten zijn op sociale media een gecoördineerde campagne begonnen tegen het World Holocaust Forum. Op Facebook roepen diverse activisten, waaronder Hamas-fondsenwerver Amin Abu Rashed, de Koning op walgelijke wijze op om een bezoek aan Gaza te brengen. “Vergeet de afslag Gaza niet te nemen voor het echte Holocaust-gevoel,” zo luidt hun slogan. Deze vergelijking is niet alleen kwetsend en onjuist, maar tevens antisemitisch volgens de IHRA-definitie.

_______________________

Bronvermelding
Auteur: Hidde van Koningsveld
Datum: 20 januari 2020
Website: www.cidi.nl
Afbeelding: CIDI
_______________________

 

 

 

EN / NL/ עב