Een van de leidende rabbijnen van Oekraïne heeft de Russische troepen die het land zijn binnengevallen gehekeld voor het verdrijven van de historische Joodse gemeenschappen die de afgelopen decennia nauwgezet nieuw leven zijn ingeblazen.

Opperrabbijn Yaakov Bleich deelde woensdag een amateurvideo die een groep bejaarde Joden in een bus liet zien terwijl ze wachtten om te worden geëvacueerd uit Bila Tserkva, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev.

De stad is meerdere keren geraakt door kruisraketten die door Russische troepen op Kiev zijn gericht. Russische luchtaanvallen op Bila Tserkva op dinsdag scheurden door woonwijken, waarbij verschillende appartementsgebouwen werden verwoest.

In een commentaar op het vertrek van de Joden van Bila Tserkva schreef Bleich: “Er bestaat weer een Joodse gemeenschap in Oekraïne, die alles verliest wat ze in hun leven hebben verworven, dankzij de ‘bevrijders’ uit Rusland.”

Bleich merkte vervolgens op:

“Het beeld van bange, bejaarde joden die een Oekraïense stad ontvluchtten, deed denken aan de nazi-invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Als je deze video bekijkt, is de eerste gedachte die in je opkomt dat dit 1941 is en dat de Joden vluchten voor oprukkende Wehrmacht-eenheden. Maar dat is het niet! Dit is het jaar 2022. Joodse grootouders uit de Oekraïense stad Bila Tserkva vluchten haastig op de vlucht voor de raket- en bomaanvallen van het Russische leger, waarbij ze opzettelijk op burgers schieten!”

Honderden Joodse gemeenschappen werden in 1941 door de SS in West-Oekraïne vernietigd [beeldbron: Yad Vashem]

Veertien dagen na de Russische invasie hebben beide partijen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog ingeroepen, waarbij Rusland internationaal op ernstige kritiek stuitte omdat het Oekraïense leiders – waaronder Volodymyr Zelensky, de Joodse president van het land – afschilderde als “neo-nazi’s”.

Op woensdag hield een van Oekraïnes populairste televisiepresentatoren wat hij sarcastisch noemde een “masterclass” in het afwijzen van Russische propagandapunten. “Volodomyr Zelensky is joods; hoe komt het dat onze president een neonazi is?” zei Anatoliy Anatolych, de presentator van het programma “Morning Ukraine”.

Anatolych wees erop dat Israël “maximale steun verleent” aan Oekraïne, daarbij verwijzend naar de bijeenkomst in Tel Aviv aan het begin van de invasie, waarbij duizenden demonstranten Oekraïense vlaggen ontrolden op het Habimah -plein in de stad.

Hij voegde eraan toe dat “de extreemrechtse kandidaat bij de Oekraïense verkiezingen van 2019 slechts 1,5 procent van de stemmen won en dat “neo-nazi- en neofascistische propaganda in Oekraïne verboden is.”

Anatolych zei dat, wanneer zijn gespreksonderwerpen er nog steeds niet in slaagden om degenen die sympathiseerden met Rusland te overtuigen, “stuur ze dan naar waar het Russische schip naartoe gaat” – een verwijzing naar de vernietiging van de Oekraïense basis door een Russisch oorlogsschip op Slangeneiland in de Zwarte Zee op de eerste dag van de oorlog (plaatje hieronder):

De verdedigers van Slangeneiland voor de kust van Oekraïne in de Zwarte Zee werden op 24 februari 2022, de eerste dag van de Oekraïens-Russische oorlog, door de Russische marine gevangen genomen
————
Bronvermelding:
Datum:        10-03-2022
Beeld:          Pixabay
Website:      brabosh.com
————

EN / NL/ עב