Het systeem zal naar verwachting eind dit jaar in productie gaan.

Het in Californië gevestigde Nvidia Corporation gaat Israel-1, een van ’s werelds krachtigste AI-supercomputers, bouwen in zijn faciliteiten in Israël, kondigde het bedrijf maandag aan tijdens Computex 2023 in Taiwan.

Israel-1 zal naar verwachting tot 8 exaflops aan AI-piekprestaties leveren, waardoor het een van de snelste AI-supercomputers ter wereld wordt, aldus Nvidia in een verklaring.

Een exaflop is een maat voor de prestaties van een supercomputer die ten minste één quintiljoen (10¹⁸) drijvende-kommabewerkingen per seconde kan berekenen.

Israël-1 zal naar verwachting ook piekprestaties leveren van meer dan 130 petaflops voor traditionele wetenschappelijke berekeningen.

Een computersysteem van 1 petaflop kan één quadriljoen (10¹⁵) drijvende-kommabewerkingen per seconde uitvoeren.

Het systeem, waarvan de waarde op enkele honderden miljoenen dollars wordt geschat, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar in vroege productie gaan.

“AI is de belangrijkste technologische kracht in ons leven, en Nvidia is vastbesloten om in de voorhoede te blijven,” zei Gilad Shainer, de senior vice president van HPC (high-performance computing) en networking van het bedrijf.

“Israel-1 vertegenwoordigt een belangrijke investering die ons zal helpen innovatie in Israël en wereldwijd te stimuleren,” voegde hij eraan toe.

Het systeem zal gebaseerd zijn op het onlangs aangekondigde Nvidia Spectrum-X netwerkplatform, een nieuwe klasse van Ethernet-platform ontworpen om de prestaties en efficiëntie van Ethernet-gebaseerde AI-clouds te verbeteren.

Na voltooiing zal Israel-1 beschikken over 256 HGX H100 GPU (graphics processing unit) systemen geleverd door Dell Technologies, waarin in totaal 2.048 Nvidia H100 80GB GPU’s met meer dan 34 miljoen CUDA (Compute Unified Device Architecture) cores (centrale verwerkingseenheden, d.w.z. CPU’s) en meer dan 1 miljoen vierde generatie Tensor cores, 2.560 BlueField-3 DPU’s (data processing units) en 80 Spectrum-4 switches zijn geïntegreerd.

_____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
29-05-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
Credit: Nvidia.

Website:
www.jns.org

_______________________________________________________________________

 

 

EN / NL/ עב