Vrijwilligers in het hele land hebben voorraden ingezameld voor soldaten, zoals zeep, shampoo, deodorant, tonijn in blik, energierepen, ondergoed en meer.

Toen de Israëlische nationale nooddienst, Magen David Adom, dinsdag een mobiele bloeddonatieplaats opende in de centraal Israëlische stad Modiin om tegemoet te komen aan de behoeften van de gewonden van de aanvallen van Hamas, was het plan om een negen uur durende noodbloedinzameling te houden.

Maar de site was zo overweldigd toen er meer dan 650 vrijwilligers opdaagden bij de opening dat het personeel binnen een uur zei dat ze hun bloedinzamelingscapaciteit voor die dag hadden bereikt en de donoren aanspoorde om niet meer te komen.

Niet ver daarvandaan, in een winkelcentrum in Maccabim, verzamelden vrijwilligers dringend voorraden voor soldaten, zoals zeep, shampoo, deodorant, tonijn in blik, energierepen, ondergoed, sokken, tandenborstels, hygiëneproducten voor vrouwen en toiletpapier.

Leden van de gemeenschap deponeerden spullen die ze van thuis of uit de winkel hadden meegenomen, tieners sorteerden ze en vrijwilligers laadden ze in vrachtwagens en leverden ze af bij soldaten in het zuiden van Israël. Na een drukke maandag lieten de organisatoren dinsdag weten dat de vrijwilligers niet meer naar de site mochten komen omdat er te veel waren – hoewel ze nog steeds bevoorrading nodig hadden.

Er zijn twee groepen: Degenen die mobiliseren om te vechten, degenen die hen en de slachtoffers proberen te steunen.

Vier dagen nadat Hamas een brute aanval lanceerde op Israëli’s met de moord op honderden burgers, soldaten en politie in gebieden in de buurt van de Gazastrook en zware raketbeschietingen gericht op het zuiden en midden van Israël, lijken de meeste Israëli’s in een van de twee groepen te vallen: zij die zich mobiliseren om te vechten en zij die proberen hen en de slachtoffers te steunen.

“Ik kan niet zitten en werken. Ik ben iemand die voelt dat ik iets moet doen. Ik kan niet vanaf de zijlijn toekijken,” zei Assaf Tzur-El, een inwoner van Modiin die meer dan 1.000 dollar inzamelde bij vrienden, collega’s op het werk en leden van zijn synagoge om voorraden voor soldaten te kopen. “In dit geval doe ik geen reservetaken; ik kan niet om gezondheidsredenen. Ik kan daar niet veel doen, dus ik doe wat ik kan.”

Zijn inspanning begon zondag op aandringen van zijn dochter, Yael Tzur-El, 22, die in actie kwam na het lezen van berichten op sociale media over de behoeften van de soldaten. Ze liet twee plaatselijke falafelzaken 80 maaltijden doneren, vulde de kofferbak van haar vaders auto met eten, drinken en zoute snacks en reed naar een verzamelpunt van het leger in de buurt van Rehovot om het eten uit te delen aan soldaten die wachtten om naar het zuiden te gaan. Ze overhandigden het voedsel aan de bewaking bij de poort en zagen binnen enkele minuten soldaten in auto’s richting het zuiden komen om zich tegoed te doen aan het voedsel dat ze hadden meegebracht.

ISRAELI SOLDIERS pray at the Western Wall. Will they continue serving for such little pay? (credit: OLIVIER FITOUSSI/FLASH90)

De Israëlische vrijwilligersinspanningen bestrijken het hele spectrum.

Maatschappelijk werkers duiken op in de hotels aan de Dode Zee waar evacués van de Israëlische kibboetsim en steden die werden aangevallen aan het herstellen zijn. Inwoners van centraal Israël stellen hun huizen open voor medeburgers die gevlucht zijn uit getroffen gebieden in het zuiden en steden langs de noordelijke grens van Israël, in de buurt van Libanon, die nu worden beschouwd als een risico voor infiltratie door terroristen.

“Ik wil iedereen uitnodigen die een plek nodig heeft om mijn gast te zijn,” zei Noga Brenner Samia, een inwoner van Telmond, een kleine stad niet ver van Netanya, in een video die ze deelde op sociale media. “Ik weet dat het misschien moeilijk is om bij een vreemde binnen te komen. Maar ik wil zeggen dat niemand van ons een vreemde is. Niemand is vandaag een vreemde. We zijn allemaal vrienden; we hebben elkaar alleen nog niet ontmoet. Dus wie een verblijfplaats nodig heeft, ik heb een rustig, aangenaam huis. Ik heb veel kamers beschikbaar omdat de kinderen in het leger of de nationale dienst zitten.”

De Israëlische chef-kok Eyal Shani bereidde maandag in zijn restaurant HaSalon in Tel Aviv een gratis lunch voor inwoners van Zuid-Israël die geëvacueerd waren naar een hotel in de stad, en het restaurant maakte ook honderden maaltijden in zakken klaar om naar de soldaten te sturen. “Met veel liefde en hoop op betere dagen,” stond op een briefje dat aan elke zak was bevestigd.

“We wilden iets goeds doen voor de inwoners van het Zuiden,” zei Netanel Rosenberg, een kok die in het restaurant werkt. “Er kwamen gezinnen, oudere mensen – ongeveer honderd in totaal. Het toverde een glimlach op hun gezicht.”

Een groep orthodoxe chassidische Joden uit de woestijnstad Arad, vlakbij Masada, verraste soldaten op een nabijgelegen militaire basis met een levering van tientallen pizza’s. Vrijwilligers lanceerden crowdsourced inzamelingsacties voor grote bestellingen van batterijen en opladers voor mobiele telefoons voor soldaten die vastzitten aan de frontlinies. Ouders met zonen en dochters in het leger ontvingen berichten van hun kinderen over de behoefte aan matrassen voor buiten, draagbare zaklampen en slaapzakhoezen om hun beddengoed droog te houden van de regen. Een groep die zichzelf Grilling for the IDF noemt, besteedde een dag aan barbecuen en het afleveren van voedsel bij soldaten.

“We hebben letterlijk net van de jongens gehoord dat ze het voedsel dat we gisteren hebben gedoneerd nu hebben gekregen en ze zijn zo, zo blij,” zei Noa-Chen Anders, een 15-jarige uit Modiin die samen met haar 14-jarige zus Miya op maandag een voedsellevering van zes auto’s vol voedsel aan de soldaten organiseerde. “Ze hebben alles gewoon op tafel gezet en velen van hen aten voor het eerst sinds vrijdag.”

De inspanningen zijn niet beperkt tot Israëli’s. Ook Amerikaanse Joden komen in actie. Donateurs in Los Angeles organiseerden een busje vol kogelvrije vesten die bij LAX moesten worden afgeleverd, zodat ze in een vliegtuig van El Al konden worden geladen en naar Israël konden worden gebracht. (De Israëlische defensiemacht zegt dat het leger geen tekort heeft aan beschermende uitrusting, maar dat het tijd kost om alles op zijn plaats te krijgen; soldaten op de grond klagen echter over ondermaatse of schaarse uitrusting).

Vanwege de logistiek hebben ze niet allemaal bedden om in te slapen of genoeg bevredigende maaltijden of hygiënebenodigdheden. In een leger waar de meeste soldaten om de paar weken naar huis gaan, hebben de meeste militaire bases geen wasfaciliteiten. En veel soldaten gingen zaterdag met weinig meer dan de kleren op hun rug naar huis in hun haast om de roep van de plicht te beantwoorden terwijl de aanvallen van Hamas in volle gang waren.

Dit is de behoefte waar vrijwilligers in proberen te voorzien – zozeer zelfs dat supermarkten bijna geen artikelen meer hebben waar soldaten veel om vragen, omdat donoren ze in grote hoeveelheden opkopen.

Tzur-El zei dat het grootste offer dat hij tot nu toe heeft gebracht, was dat hij meer dan anderhalf uur in de rij voor de kassa van een supermarkt stond bij Rami Levy, een nationale discountketen. Hij had kunnen klagen, maar toen zag hij een vriend voor zich met anderhalve kar volgeladen met artikelen omdat hij zijn huis had opengesteld voor een gezin dat door de oorlog ontheemd was geraakt en meer voedsel nodig had.

“Er zijn mensen die veel meer doen dan ik,” zei hij.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
11-10–2023

Auteur:
Uriel Heilman

Beeld:
IDF soldiers near the scene of a stabbing attack near Ariel that left 3 dead and 3 injured. (photo credit: IDF SPOKESPERSON UNIT)

Website:
www.jpost.com

EN / NL/ עב