Als onderdeel van de onderhandelingen over een nucleaire deal met Iran, stelde Rusland Teheran voor om een ​​interim-overeenkomst met wereldmachten te ondertekenen, meldde NBC News zaterdag. 

Volgens het voorstel zou Iran worden verplicht zijn uraniumverrijking op een zuiverheidsniveau van 60% stop te zetten en zijn huidige voorraad af te voeren door het naar Rusland te exporteren. In ruil daarvoor zou Iran gedeeltelijke sancties krijgen van de Verenigde Staten en toegang krijgen tot miljarden dollars aan bevroren olie-inkomsten op buitenlandse bankrekeningen. 

De regering-Biden is naar verluidt op de hoogte van het Russische bod, dat voortkomt uit de toenemende bezorgdheid dat de klok tikt voor een hernieuwde deal. Het Iraanse regime wees het aanbod echter af en weigerde een discussie over de details ervan.  

De missie van Iran bij de Verenigde Naties zei vrijdag dat Iran gekant blijft tegen het voeren van directe gesprekken met de VS in Wenen, en dat een herleving van de overeenkomst van 2015 “niet zou worden bereikt onder een interim-overeenkomst, en daarom moet een dergelijk voorstel worden verworpen.” 

“Iran streeft naar een betrouwbare maar ook duurzame overeenkomst die in overeenstemming is met de beloften die in het JCPOA zijn gedaan, en elke overeenkomst die niet aan deze twee criteria voldoet, staat niet op de agenda voor ons”, zei de Permanente Vertegenwoordiging in een verklaring. 

Het rapport komt op het moment dat Iran, Rusland en China begonnen aan hun derde gezamenlijke marine-oefening in de Indische Oceaan. De trilaterale oefening is gericht op “versterking van de veiligheid” en uitbreiding van “samenwerking tussen de drie landen”, aldus Iraanse functionarissen. 

Marineoefeningen tussen China, Iran en Rusland gehouden in de Golf van Oman in het noorden van de Arabische Zee, 21 januari 2022 (Foto:TASS video screenshot/Russisch Ministerie van Defensie)

NBC citeerde twee Amerikaanse functionarissen, een congresfunctionaris, een voormalige Amerikaanse functionaris en vier anderen die bekend waren met de lopende onderhandelingen. 

“Hoewel we niet kunnen spreken over eventuele discussies die hebben plaatsgevonden tussen Rusland en Iran, zijn we er in dit stadium zeker van dat een dergelijke tussentijdse regeling niet serieus wordt besproken”, vertelde een niet nader genoemde hoge regeringsfunctionaris van Biden aan het netwerk. “Wat een interim-deal betreft, zullen we niet onderhandelen in de pers of commentaar geven op specifieke beweringen over de onderhandelingen. Onze tijdlijn is gebaseerd op een technische beoordeling van de nucleaire vooruitgang van Iran in plaats van op een tijdelijke klok.”

Vorige week waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat er nog maar “een paar weken” zijn om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, en dat de Verenigde Staten klaar zijn om naar “andere opties” te kijken als de onderhandelingen mislukken. 

Blinken drong er bij zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov op aan om de invloed van zijn land aan te wenden om Teheran ‘een gevoel van urgentie’ te geven.  

Volgens het rapport hebben de onderhandelingen tussen Rusland en Iran plaatsgevonden in de marge van de formele nucleaire besprekingen in Wenen. Bronnen vertelden NBC dat als Iran en de wereldmachten een tussentijdse overeenkomst bereiken, dit een “stap naar een volledige terugkeer naar naleving” van de oorspronkelijke deal uit 2015 zou zijn en geen alternatieve deal. 

In een dergelijk scenario is het waarschijnlijk dat Amerikaanse wetgevers die bezwaar maakten tegen het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) zouden beweren dat de regering wettelijk verplicht is om de interimovereenkomst ter beoordeling voor te leggen aan het Congres. 

Israël is sterk gekant tegen het idee van een interim-overeenkomst met Iran. Het NBC-rapport gaf echter de eerste indicatie dat Washington en Moskou op dezelfde lijn lijken te zitten wat betreft een overeenkomst met Iran, terwijl hun spanningen over Oekraïne toenemen. 

Israëlische functionarissen waarschuwden de Amerikaanse regering dat een gedeeltelijke deal een “enorm geschenk” aan Teheran zou zijn. 

“Israël maakt zich grote zorgen dat de VS de weg bereiden voor wat zij een ‘minder voor minder’-overeenkomst noemen”, vertelde een hoge Israëlische functionaris in november aan The Wall Street Journal. 

De inspanningen om de nucleaire deal met Iran uit 2015 te herstellen, zijn in november hernieuwd, nadat Ebrahim Raisi tot president in Iran was gekozen. Na de jaarwisseling begon de achtste gespreksronde. 


Bronvermelding:
Datum:        23-01-2022
Auteur:         Tal Heinrich
Beeld:          Pixabay.com
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב