Vorige week was misschien wel de meest dramatische in de geschiedenis van het Israëlische cyberspionagebedrijf NSO Group.

Een reeks onthullingen door journalisten die betrokken waren bij het Pegasus-project , georganiseerd door Forbidden Stories en Amnesty International, leidde niet alleen tot wijdverbreide publieke kritiek op het bedrijf, maar ook tot serieuze vragen van regelgevers en staten.

Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op de manier waarop landen offensieve cyberbedrijven in het algemeen benaderen en in het bijzonder hoe zij zaken doen met NSO .

Hoe gaat het vanaf nu verder? Het is nog steeds onduidelijk, maar het lijdt geen twijfel dat de situatie van de NSO , zelfs vóór de nieuwe onthullingen, ontmoedigend was . Dit is vandaag dubbel waar. Dit zijn de uitdagingen die aan de horizon op de loer liggen voor het in Israël gevestigde cyberbedrijf, dat in het verleden heeft gezegd dat het hoopt naar de beurs te gaan.

Al vóór het Pegasus-project vormden de financiën van NSO een uitdaging. NSO is nog steeds een zeer groot en zeer winstgevend bedrijf, maar de richting die het opgaat is niet positief. 

Waar het bedrijf in 2018 nog een omzet had van $ 251 miljoen, bedroeg deze in 2020 $ 243 miljoen. Het bedrijf werd, net als de hele branche waartoe het behoort, zwaar getroffen door de coronaviruspandemie. NSO-servers vereisen een fysieke installatie en ondersteuningsteams aan het einde van de klant – niet iets dat gemakkelijk te doen is met de wereld op slot.
————–
Bron: haaretz.com
————–
EN / NL/ עב