Opnieuw is een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen (NS) over de schreef gegaan inzake antisemitisme. Het ging om een callcentermedewerker die geen compassie toonde toen iemand opbelde om kond te doen van een antisemitisch incident in een trein. De NS-dame zei tegen de klant dat het ‘niet slim is om een keppel te dragen’. Nachshon Rodrigues Pereira van de Joodse gemeente Bendigamos berichtte erover op Facebook.

René Shevan van der Vlugt is een Syrisch vluchteling. Afgelopen week deed hij mee met een actie van StandWithUs en maakte hij Stolpersteine schoon. Met een groepje reed hij per trein terug naar Utrecht. Iedereen droeg een kippa. Een man zonder mondkapje kwam agressief op hen af en schold onder andere kankerjoden’. De groep stond op en liep van weg, maar hij kwam achter hen aan.

‘Deze agressieve man begon hen te fotograferen en filmen terwijl hij de vreselijkste dingen riep. Omstanders deden niets. NS-medewerkers deden niks’, schrijft Rodrigues Pereira. ‘Shevan is nog steeds in shock en slaapt sindsdien slecht. Hij zal aangifte doen, maar heeft ook de Nederlandse Spoorwegen gebeld. Wat denk je dat de telefonische medewerkster zei? Dat het NIET SLIM is om een keppel te dragen’.

Rodrigues Pereira: ‘Na 76 jaar is het blijkbaar beleid dat Joden maar geen keppels moeten dragen in een trein en anders vragen ze er om om aangevallen te worden. Vrijwel iedereen begrijpt dat we de gruwelijke gebeurtenissen tijdens WOII moeten herdenken. Dat is de ene kant van de reden om te herdenken. De andere kant is dat we er vandaag de dag van moeten leren. En ook 76 jaar later is er helaas nog genoeg te leren. Never again!’

Anderen op Facebook sloten zich daarbij aan en deelden het bericht. ‘Gaven mensen maar net zoveel om de levende joden als om de vermoorde joden in WWII’, schreef Robin Hensens. ‘Wat een schande van de NS ze zouden toch wel iets geleerd hebbben, nee dus’, aldus Gerard Pool. Loes Citroen noemt het ‘diep triest’. ‘Leren ze het daar bij de NS ooit?’ schreef CJO-voorzitter Ronny Naftaniel algauw, doelend op eerdere anti-Joodse incidenten met NS-medewerkers. ‘We kunnen hier geen genoegen mee nemen’.

Het is niet de eerste keer dat het fout gaat bij NS. Vorig haar zong een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen door de intercom van zijn trein het voetballied ‘Waar komen Joden vandaan’. Het gebeurde in de intercity van Tilburg naar Rotterdam. In de trein zouden voornamelijk carnavalvierders gezeten hebben. De NS sprak van ‘enthousiaste collega’s’, maar nam ook afstand van de conducteur en bood excuses aan. Ook in België ging het eerder fout.


Bronvermelding:
Datum:        05-05-2021
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Pixabay.com
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב